Huh Gera, een iPhone?

Goed weten waarom je iets koopt en de waarde inzien van spullen. Dat precies dat is waar veel van mijn Op Orde! tips over gaan. Niet alleen omdat bewust consumeren je helpt bij het op orde houden van je huis, maar ook vanwege de impact die je ermee achterlaat op het klimaat. 

Van alle spullen hebben juist digitale apparaten de grootste negatieve impact. En daar wil ik het over hebben. Dus over laptops, tablets. Smartphones. 

Digitale apparaten hebben niet alleen enorm effect op het klimaat (door een grote hoeveelheid CO2 per apparaat), maar ook op het in stand houden van kinderarbeid (in mijnen en bij de zoektocht naar grondstoffen voor bijvoorbeeld accu’s) en het als laatst ook nog eens ontzettend veel milieuschade veroorzaakt (omdat mobiele telefoons jammer genoeg vaak nog steeds niet gerecycled worden).

Maar hoe kan zo’n klein apparaat zoveel impact hebben op de aarde? En hoe breng ik mijn ‘technologische voetafdruk’ terug naar een minimum? Mijn zoon Laurens van den Berg van die refurbished iPhones en iPads verkoopt legt het me uit.

Laurens vertelt me vaak over het refurbished onderdeel van zijn bedrijf VDB Technologie. Ik vroeg hem toen maar ook gewoon eerlijk: “oké, maar wat is dan concreet de impact van zulke apparaten? Daar moeten toch cijfers van zijn?’’

En ja. In 2018 verscheen een artikel van WANT, waarin gerefereerd werd naar een onderzoek van Inverse. Bij het onderzoek werd gekeken naar de aandeel in de vervuiling van apparaten zoals laptops en PC’s, maar ook smartphones, tablets en computermonitoren. Ook is er aandacht gegeven aan de benodigde infrastructuur (zoals communicatie netwerken en datacentra, je weet wel, van die grote opslagruimtes van Google bijvoorbeeld).

Uit het onderzoek blijkt dat de relatieve globale footprint van de ICT industrie (die apparaten samen dus) wordt verwacht te groeien naar 3,5 procent tegen 2020 en maar liefst 14 procent tegen 2040. Waar in het onderzoek nog geen rekening mee gehouden werd, is de Corona-pandemie, die andere bedrijfstakken drastisch minder liet vervuilen en juist véél meer ging vragen van de ICT sector (door de aanschaf van extra (goede) apparaten voor thuis en het veelvuldig gebruik van ZOOM en Teams). 

Slik.

Hier kun je zien wat voor een negatieve invloed een nieuwe iPhone 12 heeft ten opzichte van een refurbished iPhone X.

Die 14 procent is meer dan de helft van de bijdrage van de wereldwijde transport sector, iets waar nu nog steeds alle ogen op gericht zijn (elektrische auto’s, vliegschaamte en ga zo maar door). En dan hebben we het nog alleen maar om de uitstoot: ook het mijnen naar de bepaalde grondstoffen zoals goud,  yttrium en lanthanum veroorzaakt vervuiling die wij in onze woonkamer niet in de afvalbak zien liggen of langs de kant van de weg tegenkomen, maar die in Afrika voor grote problemen zorgt. Daar worden zulke grondstoffen veelal gemijnd. 

En als je al die vervuiling wilt voorkomen, moet je al snel kijken naar de Fairphone, die verhoudingsgewijs zeer prijzig is en in gebruiksvriendelijke niet bij mijn iPhone in de buurt komt.

Ja, uiteindelijk ben ik dus naar mijn zoon gestapt om te kijken wat de mogelijkheden voor mij zijn. Daar bleek een prachtige iPhone tussen te zitten, refurbished dus. Dit is een telefoon die tot in de puntjes volgens protocollen is nagekeken, schoongemaakt en zonodig gerepareerd (en dus ook een keurmerk heeft van Techniek Nederland). Door zo’n gebruikt apparaat te kopen, maak je de telefoon-economie circulair. En ik? Ik ben blij dat ik zo’n mooi refurbished apparaat heb. En natuurlijk ook trots omdat hij van mijn zoon is! 

Deze tip kun je dus eigenlijk samenvatten in het volgende: ik wil je meegeven eens na te denken over je koopgedrag als het om elektronica gaat. Het meest duurzame product is veelal het product dat je niet aanschaft. Langer doen met wat je al hebt. Mocht je in de toekomst je huidige telefoon toch willen vervangen, denk dan aan een refurbished toestel. Bijvoorbeeld een , van mijn zoon dus bijvoorbeeld. En tot die tijd: sta erbij stil wat voor een impact jij kan maken met jouw koopgedrag.

Samen maken we deze aarde circulair!

 

1 reactie op “Huh Gera, een iPhone?”

  1. Ik ben een voorstander van dingen niet weggooien, maar de enige manier waarop jij refurbished kunt kopen, is als ‘ik’ deze eerst nieuw gekocht heb.

    Ook denk ik: als de nieuwkoper +86kg CO2 creeert en de 2ehandskoper -79, dan bereken je al het ‘slechte’ voor aan de nieuwkoper, maar het zou eerlijker zijn als dit dan ook verdeeld zou worden. Door de oude te verkopen zorgt de nieuwkoper immers ook voor dit proces.

    Ik heb zelf vorige week na twee jaar m’n iPhone XR in goede staat doorverkocht aan een jongetje van een jaar of 14. Zelf kocht ik een 12 mini, waar ik minstens 3 jaar mee hoop te doen. Ik gebruik het toestel vrij intensief.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.