Wat als het even niet lukt…

Je was toch zo lekker op dreef hè. Er zijn al veel onnodige spullen je huis uit. Wat een vooruitgang ten opzichte van een half jaar geleden. Of toch… De laatste weken zie je dat allerlei opgeruimde plekken langzaamaan weer verrommelen. De krantenmand puilt. Op de stoel bij de eettafel stapelt de post zich alweer op. Nog niet weggewerkt. En balen: je hebt toch weer heel veel kleding online besteld gisteravond.  Weliswaar allemaal voor je kinderen, maar je had jezelf nog zo voorgenomen om niets te kopen. Nou ja, van die dingen. Misschien in meer of mindere mate herkenbaar. Hoe dan ook: goede voornemens kunnen naar verloop van tijd verzanden. Da’s helemaal niet zo gek.

Mocht je dat bij jezelf constateren, gooi het bijltje er dan niet bij neer. Helemaal ‘op orde’ komen is vaak een proces van jaren. En gedurende dat proces kom je jezelf soms keihard tegen. Minimaliseren draait om dat wat je écht belangrijk vindt in je huis en je leven. Het gaat om keuzes maken, om bewust leven.

Ook kan het goed zijn om jezelf af te vragen waarom je in oude gewoontes terugvalt. Misschien moet je eerlijk zijn tegen jezelf. Heb je vooral opgeruimd en spullen verplaatst. Als je domweg nog te veel spullen in huis hebt, is het niet zo vreemd dat het snel weer rommelig wordt. Je kan alle T-shirts keurig opvouwen en opstapelen, maar te veel is te veel. Er hoeft maar een stapel van twintig shirts om te vallen en weg is je overzicht. Met een beetje ordenen en opruimen ben je er simpelweg nog niet.

Mocht je het lastig vinden om na zo’n dipje de draad weer op te pakken, ga dan niet heel groot denken. Probeer niet alles in een keer ‘op te lossen’. Begin met kleine projecten. Bescheiden opruimklussen; het aanrechtkastje, de medicijntrommel, je nachtkastje. Zorg ervoor dat je snel succesjes boekt. Dat stimuleert om door te pakken. Klinkt misschien gek, maar coach jezelf. Zie het als een proces. Sta toe dat je mindere momenten hebt, maar ga daarna weer met extra veel zin aan de slag.

Winkelwagen