Huishouden

Pakweg 6 jaar geleden begonnen mijn man en ik met minimaliseren. Mij wordt vaak gevraagd waarom ik daarmee begon. Ik kan daar niet slechts één reden voor geven. Maar een belangrijke aanleiding was ergernis over de hoeveelheid spullen in huis. Spullen waar ik niets mee deed, maar waar ik wel aan vast zat. Door te minimaliseren loste dat probleem vanzelf op.

Een andere reden was het milieuprobleem. Mijn man en ik keken in korte tijd een aantal documentaires over de plastic soep en de klimaatveranderingen. Die kwamen min of meer op ons pad; het moest blijkbaar zo zijn. Documentaires over grote thema’s, onderwerpen waar niet zo eenvoudig in oplossing voor is. Toch waren wij al vrij snel eens: hoe minder spullen we consumeren, hoe minder grondstoffen we gebruiken, hoe minder we de aarde uitputten. Als je terugredeneert zijn veel moderne problemen te herleiden tot ons gedrag. Die relatie is er gewoon. Daar kun je niet omheen. Dus daar lag een opdracht voor ons. En zo kan ik nog wel een paar aanleidingen geven, maar deze twee waren de belangrijkste.

Misschien ben je zelf niet zo bezig met die grote vraagstukken. Dat zou goed kunnen. Dan blijft er toch nog genoeg reden over om te minimaliseren. Want dat proces levert altijd resultaat. En als er één ding is waar je verandering in merkt is het je huishouden.

 

Ik bedoel: aan de hoeveelheid tijd die je uitspaart als je al die spullen niet meer hoeft te onderhouden.

 

Ik had vooraf onderschat hoeveel vrijheid dat zou geven! Mijn huishouden is er zoveel makkelijker op geworden. Door het minimaliseren hoef ik eigenlijk nooit meer écht op te ruimen. Hoe fijn is dat! Het is meer ‘terugleggen op de vaste plek’. En voor de spullen die we wél hebben is plek. Dus wil ik de slaapkamer van een van mijn kinderen schoonmaken betekent het niet dat ik eerst een uur moet opruimen en  dan kan beginnen met poetsen… Ik hoef dus ook niet allemaal spullen van bureau’s, vensterbanken en bovenop kasten aan de kant te leggen. 

In het begin van het minimaliseren merk je dat nog niet meteen hoor. Maar juist als je steeds verder komt in het proces zal je verschil gaan merken! En dat zal je weer stimuleren om door te gaan met minimaliseren.

 

 

4 reacties op “Huishouden”

  1. De kringloop verkoopt glazen voor 10 CT per stuk. Als je een feestje hebt haal je voor 2 euro 20 glazen en na het feestje breng je ze weer terug.

  2. Mensen moeten niet zo arrogant zijn en denken dat ze in staat zijn om in de korte tijd dat de mensheid bestaat iets wezenlijks aan het bestaan van de aarde veranderen. Het enige waar we toe in staat zijn is het vernietigen van mensen en daar zijn we heel goed in.

  3. Ik ben begonnen met minimaliseren omdat ik vrij klein woon en dus weinig bergruimte heb. Het stoorde me dat ik steeds veel moest opruimen voor ik kon gaan schoonmaken. Bovendien was ik na de afwas behoorlijk vaak bezig mijn keukenkastjes te reorganiseren omdat ik te veel dingen had die bijna niet in de kastjes pasten en als ik wilde gaan koken of bakken moest ik vaak eerst de kastjes leegtrekken om de benodigde spullen te pakken, waarbij ik vaak dingen tegenkwam die ik zelden daadwerkelijk gebruikte.
    Ik ging toen eens kijken wat ik echt gebruikte en regelmatig gebruikte. Daarna ging ik kijken welke spullen ik voor meerdere doeleinden kon gebruiken waardoor er veel weg kon.
    Zo ontdekte ik dat ik soepkommen had die ook prima dienst deden voor toetjes en als snackschaaltjes , mijn deeg kom was ook geschikt als saladeschaal, mijn koffiekopjes werden zelden meer gebruikt aangezien iedereen in mijn omgeving liever uit een mok drinkt. Die grote mokken kun je in noodgevallen als je te weinig soepkommen of dessertschaaltjes hebt ook daarvoor gebruiken. Door op deze manier naar mijn spullen te kijken kwam ik er achter dat ik veel spullen gewoon weg kon doen. Met als gevolg dat mijn keukenkastjes een stuk leger zijn en ik als ik wil gaan koken of bakken of de afwas gedaan heb alles een stuk makkelijker pak en weer inruim. Dit principe ben ik ook in de rest van mijn huis gaan toepassen en ook daar kon veel weg. Minimaliseren met als bijkomend voordeel dat ik tegenwoordig ook veel geld bespaar door geen onnodig keukengerei meer te kopen en ook mijn keukenkastje met schoonmaakspullen is beduidend leger en ik geef minder uit aan schoonmaakmiddel. En het is ook nog eens beter voor het milieu. Wil ik wel iets kopen dan moet er eerst iets uit en voor de aanschaf ga ik naar de dezelfde plek waar ook mijn overbodige spullen heengingen : de kringloop en rommelmarkten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Winkelwagen