Huishouden

Pakweg 6 jaar geleden begonnen mijn man en ik met minimaliseren. Mij wordt vaak gevraagd waarom ik daarmee begon. Ik kan daar niet slechts één reden voor geven. Maar een belangrijke aanleiding was ergernis over de hoeveelheid spullen in huis. Spullen waar ik niets mee deed, maar waar ik wel aan vast zat. Door te minimaliseren loste dat probleem vanzelf op.

Een andere reden was het milieuprobleem. Mijn man en ik keken in korte tijd een aantal documentaires over de plastic soep en de klimaatveranderingen. Die kwamen min of meer op ons pad; het moest blijkbaar zo zijn. Documentaires over grote thema’s, onderwerpen waar niet zo eenvoudig in oplossing voor is. Toch waren wij al vrij snel eens: hoe minder spullen we consumeren, hoe minder grondstoffen we gebruiken, hoe minder we de aarde uitputten. Als je terugredeneert zijn veel moderne problemen te herleiden tot ons gedrag. Die relatie is er gewoon. Daar kun je niet omheen. Dus daar lag een opdracht voor ons. En zo kan ik nog wel een paar aanleidingen geven, maar deze twee waren de belangrijkste.

Misschien ben je zelf niet zo bezig met die grote vraagstukken. Dat zou goed kunnen. Dan blijft er toch nog genoeg reden over om te minimaliseren. Want dat proces levert altijd resultaat. En als er één ding is waar je verandering in merkt is het je huishouden.

 

Ik bedoel: aan de hoeveelheid tijd die je uitspaart als je al die spullen niet meer hoeft te onderhouden.

 

Ik had vooraf onderschat hoeveel vrijheid dat zou geven! Mijn huishouden is er zoveel makkelijker op geworden. Door het minimaliseren hoef ik eigenlijk nooit meer écht op te ruimen. Hoe fijn is dat! Het is meer ‘terugleggen op de vaste plek’. En voor de spullen die we wél hebben is plek. Dus wil ik de slaapkamer van een van mijn kinderen schoonmaken betekent het niet dat ik eerst een uur moet opruimen en  dan kan beginnen met poetsen… Ik hoef dus ook niet allemaal spullen van bureau’s, vensterbanken en bovenop kasten aan de kant te leggen. 

In het begin van het minimaliseren merk je dat nog niet meteen hoor. Maar juist als je steeds verder komt in het proces zal je verschil gaan merken! En dat zal je weer stimuleren om door te gaan met minimaliseren.

 

 

Winkelwagen