Ik heb echt helemaal niks om aan te trekken…

Tot een paar jaar geleden had ik veel meer kleding. Mijn kast was voller, maar ik droeg lang niet alles. Er zaten regelrechte miskopen tussen, maar ook kleding die onder invloed van zwangerschapskilo’sniet meer paste. Ik  hoorde mezelf zeggen: ‘Ik heb echt niets om aan te trekken’. Dat was natuurlijk niet zo, maar zo voelde het.
Nadat ik aan het minimaliseren sloeg, bleek dat ik eigenlijk meer dan genoeg kleding had. Maar ook werd ik me steeds meer bewust van hoe milieubelastend het maken van kleding is. En dat het uiteindelijk bepalend is wat ik – als consument – doe. Met andere woorden: elke keer dat ik iets nieuws aanschaf, belast ik het milieu onevenredig. Wilde ik dat wel?
En er werd ook steeds duidelijker hoe het werkt binnen de kledingindustrie, je kent waarschijnlijk de tv-beelden nog wel van de kledingfabrieken in Bangladesh. Kinderarbeid, mensen die zeer lange dagen in die ateliers doorbrengen voor een hongerloontje. Enkel en alleen om te zorgen dat mijn spijkerbroek een beetje betaalbaar blijft. Misschien ben jij niet zo gevoelig voor dat soort informatie, maar ik voelde mij daar steeds minder goed bij.


Wist je trouwens:
Dat een Amerikaan jaarlijks gemiddeld 82 kilo aan kleding weggooit?
Dat er jaarlijks 80 miljoen kilo aan kleding wordt geproduceerd?
Dat er wereldwijd 30 miljoen mensen werkzaam zijn in de kledingindustrie en dat die mensen gemiddeld langer dan 10 uur per dag werken – 6 dagen per week?
Dat er jaarlijks naar schatting 1,23 miljoen nieuwe (onverkochte) kledingstukken worden vernietigd? Dat die dus wel eerst in fabrieken zijn gemaakt?
Dat het maken van een katoenen T-shirt 2700 liter water kost?
Dat de katoenproductie verantwoordelijk is voor 2,6 procent van het wereldwijde waterverbruik?
Het zijn zo maar een paar cijfers, als je even op internet zoekt vind je hier nog veel meer informatie over. Hoe dan ook, ik vind het best schokkend.

Ik probeer sinds een aantal jaren te werken met een basisuitzet aan kleding. Zowel voor mijzelf, als ook voor mijn kinderen. Een paar setjes kleding is afdoende. Mensen dragen gemiddeld 80 procent van de tijd 20 procent van wat ze in de kast hebben liggen. Dat zal per persoon ook wel verschillen, soms heb je voor je werk veel kleding nodig. Of denk je veel kleding nodig te hebben – want ja, je kan natuurlijk niet altijd in hetzelfde aan komen zetten… Wat dat laatste betreft: er zijn allerlei experimenten gedaan waaruit blijkt dat we ons niet eens zo bewust zijn van wat een ander draagt. En zeker niet als dat kleding is die heel goed aansluit bij wie die persoon is.


En daar nog even op door te gaan: dit heb ik zelf ook ervaren. Ik heb alleen kleding die mij goed staat en die mij past. Ik voel me er prettig in en straal dat dus ook uit. Bijkomend voordeel is dat ik heel gemakkelijk overzicht heb in de kast. Ik weet precies wat ik heb en waarom ik het heb. Dat maakt me minder gevoelig voor uitverkoopjes en kortingsacties. Het is net als bij alle andere aankopen; ik heb het omgedraaid. Ik koop niet spullen omdat ze in de aanbieding zijn, maar enkel en alleen omdat ik iets nodig heb. Een lage prijs is geen rechtvaardiging voor een aankoop. En ik weet hoe het werkt, ik heb mezelf ook jarenlang voorgehouden dat ik dan heel lekker bezig was (‘Goedkoop joh, die broek!’). Maar het is mijn ogen een verkeerd uitgangspunt: je koopt omdat je iets nodig hebt, daar is een noodzaak voor. En niet omdat het kan of omdat het betaalbaar is. Het voorgaande klinkt misschien wat voor de hand liggend, maar ik zou zeggen: houd jezelf eens de spiegel voor…


Bovendien vermijd ik sindsdien de winkels die tegen bodemprijzen hun kleding verkopen. Dat is een principekwestie geworden. Want door die kleren te kopen houd je een verkeerd systeem in stand, als je het mij vraagt. En ook kies ik vaker voor tweedehands; kleding krijgt daardoor een tweede kans. Minder belastend voor het milieu en ook goed voor de portemonnee. De oude kleding gaat in de kledingcontainer of geef ik lekker door aan een ander. Ook kapotte kleding lever ik in, want het meeste wordt hergebruikt. Dat is geen reden om maar door te blijven kopen, maar gelukkig weten we steeds beter raad met wat ooit alleen maar als ‘afval’ werd bestempeld. 

Winkelwagen