Een intiem blogje

Als ik vrouwen vertel dat ik afval probeer te voorkomen, komt het onderwerp soms op persoonlijke verzorging tijdens de menstruatie. Want ja, hoe pak je dat duurzaam aan? Hieronder een aantal suggesties en mijn bevindingen…

 • Een menstruatiecup. Er zijn verschillende merken op de markt, dus ik raad je aan om je uitgebreid te laten informeren. Iedere vrouw is anders. Ik gebruik mijn cup regelmatig, het werkt super. Maar minder vaak buitenshuis, want je moet wel de gelegenheid hebben om ‘m schoon te maken.
 • Wasbaar maandverband en inlegkruisjes. Het is een kleine moeite om het verband uit te wassen, dus dit is echt ideaal. Voor onderweg zijn ‘wetbags’ beschikbaar waar je gebruikt verband – goed afgesloten – in kunt opbergen. Ook voor vrouwen die een gevoelige huid hebben en waarbij wegwerpmaandverband nogal eens voor irritaties zorgt, is dit heel geschikt.  Vaak kan je een proefpakketje bestellen om uit te zoeken of het wat voor je is. Ook zijn er genoeg werkbeschrijvingen te vinden op internet om ze zelf te maken. Zelf gebruik ik elke dag een wasbaar inlegkruisje. Super!


Misschien denk je: ‘Ja dág, we hoeven toch niet terug naar grootmoederstijd?’ Nee zeker niet. Dat hoeft niet. Maar het is wel een manier om afval te besparen. En als je het consequent toepast, bespaart deze methode ook geld. Ik kies voor een mix; ik gebruik deze middelen in combinatie met wegwerpproducten. Helemaal afvalvrij lukt mij dus nog niet.

Wat zijn jullie ervaringen?

7 reacties op “Een intiem blogje”

 1. Ik ben 54 en gebruik sinds een jaar of 6 wasbaar verband.
  Heb lang de menstruatiecup gebruikt maar ben nu erg onregelmatig en vloei enorm waardoor de cup overstroomt en gaat lekken.
  Inmiddels heb ik wasbaar verband in alle mogelijke maten en het bevalt prima.

 2. Ja, cup heel fijn!! Maar je hoeft m onderweg niet helemaal schoon te maken hoor, je kunt dan ook gewoon met papiertje wat weghalen en weer inbrengen. Of effe met flesje water boven de wc schoonspoelen. Ik vind t juist onderweg super handig, omdat je hem thuis al in doet en dus niks mee hoeft te nemen. En alleen op dag 2 moet ik hem halverwege dag al legen, rest van de dagen haal ik t tot thuis.

 3. Heb ook een hele poos wasbaar gebruikt, had ze zelf gemaakt dus ideaal.. maar wat ik zo rot vind is dat je steeds met je verband zit, steeds naar boven om het in een emmer water met zout te zetten etc..
  Ben iemand die ook snel irritatie hebt daarom had ik ze ook gemaakt maar het niet even snel weg kunnen gooien.. ben er mee gestopt, te veel gedoe.

 4. Ik vind wasbaar weer niks. T ruikt snel vind ik en juist wasbaar geeft bij mij irritatie. Een cup vind ik juist wel super. Voel me er veel frisser en ook safer bij

 5. gebruik nu sinds een halfjaar wasbare maandverband en inlegkruisjes.
  ben er super tevreden dan. dus geen vrouwelijk afval hier.cup nog niet geprobeerd.die drempel durf ik nog niet over.

  ook echt ideaal als je vaak een schimmeltje hebt. sinds ik voor wasbaar ben gegaan geen problemen meer down under

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Winkelwagen