Een intiem blogje

Als ik vrouwen vertel dat ik afval probeer te voorkomen, komt het onderwerp soms op persoonlijke verzorging tijdens de menstruatie. Want ja, hoe pak je dat duurzaam aan? Hieronder een aantal suggesties en mijn bevindingen…

  • Een menstruatiecup. Er zijn verschillende merken op de markt, dus ik raad je aan om je uitgebreid te laten informeren. Iedere vrouw is anders. Ik gebruik mijn cup regelmatig, het werkt super. Maar minder vaak buitenshuis, want je moet wel de gelegenheid hebben om ‘m schoon te maken.
  • Wasbaar maandverband en inlegkruisjes. Het is een kleine moeite om het verband uit te wassen, dus dit is echt ideaal. Voor onderweg zijn ‘wetbags’ beschikbaar waar je gebruikt verband – goed afgesloten – in kunt opbergen. Ook voor vrouwen die een gevoelige huid hebben en waarbij wegwerpmaandverband nogal eens voor irritaties zorgt, is dit heel geschikt.  Vaak kan je een proefpakketje bestellen om uit te zoeken of het wat voor je is. Ook zijn er genoeg werkbeschrijvingen te vinden op internet om ze zelf te maken. Zelf gebruik ik elke dag een wasbaar inlegkruisje. Super!


Misschien denk je: ‘Ja dág, we hoeven toch niet terug naar grootmoederstijd?’ Nee zeker niet. Dat hoeft niet. Maar het is wel een manier om afval te besparen. En als je het consequent toepast, bespaart deze methode ook geld. Ik kies voor een mix; ik gebruik deze middelen in combinatie met wegwerpproducten. Helemaal afvalvrij lukt mij dus nog niet.

Wat zijn jullie ervaringen?

Winkelwagen