‘Ik heb een potje met vet…’

Bij ons is het de week van de avondvierdaagse. Vier avonden wandelen, altijd een feest. Ook al vraagt het wel wat organisatie met een gezin. Op tijd eten, want ze vertrekken vroeg.

Voor veel kinderen is de laatste avond dé reden om mee te doen. Dan krijgen ze immers snoep. Véél snoep! En daar wilde ik het vandaag in deze tip eens over hebben. Want ik hoor mensen in mijn omgeving daar regelmatig over klagen. Zo van: ‘Het is toch elk jaar weer meer, het is eigenlijk te gek…’ Maar tegelijkertijd doet bijna iedereen er aan mee. We hebben weleens met drie van onze kinderen meegelopen en daarna al het lekkers bij elkaar op tafel gelegd. Niet normaal meer. Overigens zie ik hetzelfde al gebeuren bij Sint Maarten; alsof we geen maat kunnen houden, alsof het jaar na jaar steeds meer moet zijn. Vreemd eigenlijk.


Sommige kinderen bezwijken op die laatste avond bijna onder de lading snoep. Ze trekken al een poloshirt aan met de kraag omhoog, zodat de lintjes met snoep niet te veel in de nek snijden. Het staat soms in schril contrast met kinderen die weinig familie in de buurt hebben wonen en die maar van twee mensen iets krijgen. Sneu soms.


En nou wil ik niet een beetje zuur gaan doen over dat wandelfeest, ik snap ook best dat heel veel snoep ook heel erg leuk kan zijn. Toch denk ik dat we behoorlijk doorschieten met z’n allen. Niet voor niets zijn er al gemeenten waar men overweegt om snoep helemaal te verbieden tijdens zo’n wandelfeest. Geen gek idee eigenlijk. Want het lijkt er op dat het een competitie is geworden. Hoe meer snoep, hoe leuker je wordt gevonden.

 

Trouwens: ik snap het echt niet. Je laat je kinderen een week lang lekker gezond wandelen om het feest af te sluiten met een enorme berg suikergoed. Vaak boordevol smaak- en kleurstoffen. Slecht voor je tanden. Je wordt er dik van. Ook raar trouwens: die laatste avond geven ze elkaar vaak voorafgaand aan de wandeling al snoepgoed. Hoeven ze eigenlijk al niet meer te lopen. Wat leren onze kinderen daar van? 


Als minimalist heb ik een hekel aan té veel. En dat geldt ook voor te veel plastic om al dat snoepgoed. Alles verpakt in een cellofaantje en na afloop kan dat afval direct in de kliko als het al niet onderweg ‘verloren’is…
Laten we het dit jaar gewoon anders doen!  Dus laten we ideetjes met elkaar delen. En wat mij betreft dan het  liefst natuurlijk plasticvrij en geen prullaria. (Dus niet de zoveelste bellenblaas.) 

Wat geven jullie?

Winkelwagen