Goed voorbeeld doet volgen.

De kans is groot dat jouw enthousiasme over minimaliseren niet meteen door iedereen wordt begrepen. Mogelijk heeft je partner er helemaal niets mee. Of wat te denken van je kinderen. Je hebt hen vanuit een bepaald principe voorgeleefd en opgevoed. En nu maak je andere keuzes. Dat gaat natuurlijk niet onopgemerkt voorbij. De kans is groot dat ze het allemaal maar een beetje raar vinden. Je wilt als moeder een goede poortwachter zijn, je wilt voorkomen dat steeds weer nieuwe, overbodige spullen je huis in blijven komen. Dus zeg je ‘opeens’ nee tegen spullen die gratis worden aangeboden. En je stopt met impulsaankopen, dus een bezoek aan een braderie wordt ook een heel andere ervaring. Net als het dagje uit, het bezoek aan een restaurant of het behalen van een diploma; voorheen hoorde overal een cadeautje bij. Nu wil je de kinderen leren en laten zien dat het ook anders kan.

Dus sla je die ballon af bij de kassa van de bouwmarkt. En laat je de gratis speeltjes in de supermarkt liggen. Tja, dat gaan je kinderen niet meteen omarmen. Misschien worden ze zelfs wel boos. Bedenk dan goed: ook voor hen is het een proces. Wees daarin dus mild. Forceer niets, maar blijf bij jouw standpunt. Dus je beloont een zwemdiploma niet meer met een stuk speelgoed, maar je organiseert bijvoorbeeld een verrassingsuitje. En krijgen ze van opa en oma wel een cadeautje, dan neem je dat – in eerste instantie – dankbaar aan.

Mensen zullen niet meteen begrijpen welke nieuwe keuzes je maakt, voorkom dat je als een zuurpruim wordt weggezet. Maar als er een kans is, leg dan uit waarom je de dingen op een andere manier doet. Leg uit hoe het zit, laat zien wat je prettig vindt. Zonder dat je een ander veroordeelt. Je moet over een lange adem beschikken, is mijn ervaring. Gedragsverandering bij jezelf werkt ook verandering uit bij de mensen om je heen. Uiteindelijk weten ze waar je voor staat en zullen ze jouw aanpak steeds beter kunnen plaatsen.

Dus nogmaals: wees mild, heb geduld en leef het voor! Da’s het allerbelangrijkste. Laat zien wat het jou oplevert en hoe heerlijk het is om te leven met minder spullen!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.