Ik verveel me!

Het is (bijna) vakantie. Misschien denk je: wat kunnen we ondernemen om de kids bezig te houden? Je bent niet de eerste ouder die constateert dat er genoeg speelgoed is, maar dat de kinderen zich toch op dag twee al stierlijk vervelen. Klinkt misschien gek, maar juist mínder speelgoed zorgt ervoor dat je kinderen méér gaan spelen.

Neem nou het keukentje op deze foto. Het is bij veel mensen een opslagplek van heel veel keukenspulletjes. Misschien wel drie soorten servies, verschillende varianten kookgerei en allerlei AH-miniproducten. Maar neem van mij aan: als je kind echt wilt dat je kind met een keukentje speelt, dan moet je selectief zijn in de spullen. Anders is het kind meer bezig met het verplaatsen van speelgoed en wordt zo’n keukentje vooral een opbergkast. Zo werkt het ook met ander speelgoed. Je kan er beter voor kiezen maar een gedeelte van de keukenspullen daadwerkelijk in het keukentje te doen.

Vind je dat overdreven? Of misschien zelfs sneu voor je kind?
Vergelijk het met jezelf. Een maaltijd voorbereiden in een overvolle keuken werkt ook niet. Juist een opgeruimd aanrecht (lees: werkruimte & overzicht) zorgt ervoor dat je prettig kunt koken.

Overdaad en te veel; het maakt je passief. Als je in een drukke kledingwinkel tussen de stapels uitverkoopjes iets wilt zoeken, dan gaat dat ook moeizaam. Dan denk je ook al snel: ik kijk wel een andere keer.

 

  • Het mooiste speelgoed is geen speelgoed. Denk aan wasknijpers, theedoeken, lege verpakkingen, oude sokken; laat je kinderen ook spelen met gewone gebruiksvoorwerpen. Kinderen willen graag het gewone leven naspelen. 
  • Zorg dat speelgoed een vaste plek heeft. Dan pak je het gemakkelijker en kan het kind het ook zelfstandig opruimen. 
  • Zorg per speelmoment voor een kleine selectie speelgoed. Ruil de bak met auto’s de volgende dag ook weer om voor een bak met lego.
  • Zorg voor afwisseling in de speeltijd. Een vrije woensdagmiddag duurt voor een jong kind een eeuwigheid. Deel de speeltijd van je kind dus in. Eerst mag het een half uurtje alleen spelen, met bijvoorbeeld de dieren. Daarna ruimen we op en lezen we samen boekjes. Om vervolgens wat te gaan eten en drinken. Maak daar ook een ritueel van.
  • Ruim altijd eerst het een op, voordat je aan het andere begint. Dat voorkomt ook dat speelgoed zoek raakt of in het verkeerde krat terecht komt. Het leert ze ook iets afmaken. En je kan eventueel ook iets leuks in het vooruitzicht stellen: eerst samen opruimen, daarna gaan we even naar het speelveld.
  • Trap niet in de valkuil dat je je kind steeds moet vermaken. Bedenk spellen en activiteiten die het zelf kan doen. Dat is ook iets dat je moet aanleren!
  • En ja, sta dus ook toe dat je kinderen zich vervelen. Als ik vroeger zei dat ik me verveelde, dan had mijn moeder altijd wel een klusje voor me. Lang niet altijd even leuk trouwens. Op andere momenten dacht ik dan: ik bedenk zelf wel wat. Maar ze mogen best even klagen dat ze niet weten wat ze willen doen. Bedenk dan dat jij niet altijd de oplossing hoeft aan te dragen. Van zelf bedenken word je creatief! 
Winkelwagen