Inpakken en wegwezen (deel 1)

Bijna vakantie, heerlijk!

Als je mijn tips vaker hebt gelezen, dan weet je dat wij erg van kamperen houden. We vieren dit jaar met zijn zevenen vakantie in de tent. We genieten altijd erg van de eenvoud van het campingleven. Iets daarvan laten we ook graag terugkeren in ons dagelijks leven. Ik breng nog even in herinnering het koffie opschenken (archief).

Lekker zo’n vakantie, maar je snapt dat we voor die tijd wel even werk hebben. Er zijn veel spullen nodig. Ik hoor vaak zeggen: ‘Gaan jullie met z’n zevenen in een tent? Waar begin je aan?’
Andere keren hoor ik ook wel zeggen: ‘Maar al die spullen dan? Dat moet wel een volksverhuizing worden. Daar ben je vast en zeker al weken druk mee?’ Nou nee, niet dus. De meeste benodigdheden hebben we op een vaste plek in huis klaarliggen. We hoeven de basisuitzet niet meer bij elkaar te zoeken.


Wij genieten enorm van vakantie en doen dat maximaal! Toch deel ik graag een paar tips met jullie die je kunnen helpen om ‘eenvoudig ’ op vakantie te gaan. Daarmee bedoel ik: laat je hoofd niet op hol jagen, houd het simpel…

  • Ken je dat nog, onderaan het briefje met benodigdheden voor zomerkamp stond vaak in blokletters: NEEM JE GOEIE HUMEUR MEE!!! Ik moet daar weleens aan denken bij de vakantievoorbereidingen. Je doet het omdat je het leuk vindt. Verlies dat vooral niet uit het oog. Ik zou zeggen: voorkom stress. Vergeet niet: de vakantie is al een beetje begonnen. Door als een dolle alles bij elkaar te zoeken en lichtelijk in paniek te raken gaat het inpakken echt niet beter. En bedenk ook goed wat voor voorbeeld je daarmee afgeeft richting je kinderen. Je wilt toch niet dat ze later zeggen: ‘Oh, ja, vakantie, dan was mijn moeder altijd helemaal gestrest.’
  • Ben je het type dat altijd bang is om iets te vergeten? Maak dan in trefwoorden een lijstje met spullen. Per categorie uitschrijven. Van toilettas naar toilettas (de ene tas is de andere niet). En als tijdens de vakantie blijkt dat je iets belangrijks bent vergeten, dan kan je dat altijd nog toevoegen aan de lijst. Handig voor volgend jaar. Ik weet niet beter trouwens. Mijn ouders deden het ook al. Hun lijstjes zitten in een blauwe multomap. Zo doen ze het al bijna vijftig jaar. Je vinkt af of je alles hebt. Dat zorgt voor overzicht, maakt het inzichtelijk. Maar durf ook selectief te zijn…
  • Wij nemen altijd maar heel weinig speelgoed mee voor onze kinderen. De ervaring leert dat ze op vakantie liever met de spullen van de camping spelen. Er is altijd genoeg leuks te vinden. Dat wat we meenemen is bedoeld voor een regenachtig dag. Een paar tekenspullen, een spelletje. Probeer ook als ouder samen met je kind een spel te verzinnen. Span een draad om te tennissen. Vul bierflesjes met water voor flesjesvoetbal. Hoe dan ook: doe het je kinderen voor. Daar worden ze ook creatief van.
  • De ervaring heeft ons geleerd dat je ook op vakantie vaak hetzelfde aantrekt. Dat maakt vooraf selectief bij het vullen van de tas of koffer. Ook bij kleine kinderen is het goed om eerst eens even na te denken over het type kleren dat je meeneemt. Is het makkelijk uit te spoelen en dus zo weer aan te doen? Dan hoef je echt niet de hele kledingkast mee te nemen.
  • Schoenen zijn ook zo’n mooi voorbeeld. Hoeveel paar neem je er mee? Want wil je onder elk outfitje bijpassende schoentjes? Of komt dat niet zo precies? Het lijkt me slimmer om kleding mee te nemen waar je een en hetzelfde paar onder kunt dragen.

Morgen deel 2

Winkelwagen