Inpakken en wegwezen (deel 2)

In de tip van gisteren ging het al even over de voorbereidingen voor de vakantie. Over het voorkomen van stress, het maken van lijstjes en het uiterst kritisch selecteren van wat je meeneemt. Maar wat kan je nog meer doen om klaar te zijn voor een vakantietrip?

  • We zijn gewoontedieren. Zitten vast aan spullen waarvan we denken dat we die per se nodig hebben. Maar in de praktijk blijkt dat je er prima zonder kunt. Ik noem even een föhn. Ga je die bij 30 graden Celsius echt gebruiken? Ik zou zeggen: bij alles dat je opzij legt om in te pakken voor de vakantie moet je je even bedenken of het echt noodzakelijk is. Nog zoiets: heb je echt een kurkentrekker nodig als de meeste wijnen inmiddels in een fles met schroefdop zitten? Doorbreek patronen, durf het ook eens thuis te laten…
  • Zelf hebben we veel baat bij het efficiënt gebruik van spullen op de vakantie. We hebben een grote roestvrijstalen schaal. Die gebruiken we overdag als fruitschaal, tijdens het koken als beslagkom en tijdens het eten als schaal voor de salade. En waarom zou je extra kannen meenemen voor water als je toch al een veldfles bij je hebt? Er zit nogal wat overlap in zo’n vakantieuitzet. Durf te kiezen!
  • Veel mensen laten hun hoofd op hol jagen door reclamemakers. Zijn gevoelig voor slogans die je aanpraten dat je iets nodig hebt omdat het vakantie. Veel winkels plekken tijdelijk een vakantielabel op spullen. Heel opdringerig. Zelfs als je nog genoeg zonnebrand in de kast hebt staan, neem je toch maar weer een paar flessen mee. Hetzelfde doen supermarkten in de zomer met bbq-producten. Als het ook maar even zonnig dreigt te worden, wordt er gebulkt met tassen houtskool en zijn de worstjes in de aanbieding. Je krijgt bijna het gevoel dat je achterblijft als je er niet in meegaat. Ik zou zeggen: gebruik je verstand, trap er niet in. Volg je eigen agenda en koop alleen dat wat je nodig hebt.
  • Lees je altijd je boeken uit op vakantie? Of kom je niet verder dan twee van de zes meegenomen romans? Neem dan nog maar twee boeken mee. Zo simpel kan het zijn. Of kies voor een e-book. Die readers zijn relatief goedkoop in aanschaf en je kan bij de meeste bibliotheken inmiddels digitale boeken lenen.
  • Moeten de potten pindakaas en hagelslag per se mee? Kan hoor. Maar misschien is de vakantie juist een mogelijkheid het allemaal net even anders te doen. Sommige mensen nemen zoveel boodschappen mee, dat ze weken na thuiskomst nog bezig zijn de vakantieboodschappen op te eten…Nogmaals: doorbreek patronen. Het hoeft toch niet op thuis te lijken? Anders was het ook niet nodig geweest om weg te gaan…
  • En hoeveel soorten zonnebrand ga je meenemen? Factor 50 voor in het begin en factor 30 voor daarna? Of juist een variant voor de gevoelige huid? En ook nog een voor je kinderen, met zo’n Disney-plaatje erop? Zou het niet veel prettiger zijn om gewoon een fles voor het hele gezin mee te nemen? Bij veel van dit soort producten gaat het om marketing. Het is een ander flesje, met een ander etiketje, maar in de praktijk is het vaak allemaal een pot nat.
  • En nou kan de vraag rijzen: waarom zou ik al die moeite doen? Waarom moet ik mezelf kritisch onder de loep nemen? Waarom beknibbelen en kieskeurig zijn? Het is toch vakantie! Tja. Je hebt helemaal gelijk. Zie het niet als iets negatiefs. Voorkom juist dat je heel veel onnodige spullen moet in- en uitpakken. Het bespaart tijd en ruimte. En bedenk: hoe minder tijd je daaraan kwijt bent, hoe minder zooi je ook hebt als je weer thuis komt.


Succes met inpakken en een fijne vakantie gewenst!

Winkelwagen