Is je huis overvol?

Wie steeds meer spullen in huis haalt, loopt uiteindelijk tegen een probleem aan. Want waar laat je al die bezittingen? Het ligt voor de hand om nieuwe opbergruimte te creëren.

Ik geef een paar voorbeelden:
– Je hebt in het afgelopen jaar allerlei tuinspullen, stukken gereedschap en vazen gekocht die je in de schuur wilt opbergen. Meer planken aan de muur lijkt de oplossing.
– Je breekt je benen over het speelgoed van de kinderen en denkt dat de oplossing zit in nieuwe opbergmeubels. Bijvoorbeeld zo’n handige van het Zweedse warenhuis.
– Je hebt te veel voorraad en denkt dat een extra kast in de bijkeuken handig is om alle voorraad kwijt te kunnen.


Je lijkt ruimte te maken, maar eigenlijk bouw je je huis vol. De oplossing draagt bij aan het probleem, want je woning groeit niet mee. Natuurlijk, je kan een groter huis kopen. Heerlijk is dat, als je gezin uitbreidt en je de middelen hebt om zo’n stap te zetten. Maar ook dat nieuwe, ruime huis raakt een keer vol. Ruimte went snel, zeggen we dan. De omvang lijkt bepalend; hoe meer ruimte we hebben, hoe meer spullen we verzamelen.


Neem die extra plank in de garage. Die biedt voor heel even een oplossing: er is een nieuwe opbergplek die je kunt benutten. Maar het lijkt in de meeste huishoudens vooral een vrijbrief om meer spullen te vergaren, in plaats van dat je die dingen een goede, ruime, overzichtelijke plek geeft. Bij gevolg heb je al snel weer behoefte aan meer ruimte. Je lost niets op.


Ik weet natuurlijk niet hoe dat bij jou thuis gaat. Maar ik kan mij goed voorstellen dat er plekken zijn in huis waar je verlangt naar meer ruimte. Kijk deze week eens kritisch naar alle spullen die je daar bewaart. Zijn die echt allemaal nodig? Of zitten er overbodige dingen tussen? Misschien kan je er een ander blij mee maken? Geef het weg, voordat je in de verleiding komt om weer een plank aan de muur te boren… .

 

Winkelwagen