Keukenlijken

Keuken wat? Ik hoor het je denken. Niet iedereen kent dat begrip, heb ik al gemerkt. Keukenlijken klinkt ook niet zo lekker. Toch heeft vrijwel elk huishouden in Nederland er aantal rondslingeren. Apparaten en hulpmiddelen die ooit heel handig leken, maar die bij nader inzien niet of nauwelijks worden gebruikt.

Kookwinkels moeten het hebben van die keukenlijken. Prachtig vormgegeven hebbedingen zijn het, die je makkelijk in een opwelling aanschaft. De ultieme impulsaankoop. Wees daar bewust van, slaap er nog eens een nachtje over. Want ja, best handig hoor, die rijst-ringen. Ze kosten ook bijna niks. Maar hoe vaak ga je die gebruiken? Of neem een iets duurdere aanschaf: de ijsmachine. Zoiets kopen de meeste mensen in de veronderstelling dat ze wekelijks vers ijs gaan maken. Maar in de praktijk blijkt het nog knap lastig om dat apparaat keer op keer goed schoon te maken. Laat maar zitten dus.


Of nog zoiets: de melkopschuimer. Zodat je bijna slagroom op de koffie kunt scheppen. Maar in de dagelijkse praktijk gebruik je toch liever de garde om je melk even op te kloppen. En wat dacht je van een speciale plank voor stokbrood? Zo’n langgerekte met leuke mesjes. Tja. Alsof je zo’n brood niet gewoon op je eigen plank kunt snijden, met het broodmes uit de la. Dus zo’n plank belandt achterin het keukenkasjes, naast het bekertje met vleeswarenvorkjes. En de mok met ijslepels (die je altijd vergeet te gebruiken). Net zoals de gourmetborden. En ja, dan is het weer voorjaar en dan blijk je bij het schoonmaken van de keuken ook nog een aspergepan te hebben. Maar tegen de tijd dat het witte goud in de winkel ligt, ben je dat alweer vergeten. Je kan ze immers ook gewoon in een normale pan koken.


Ik ga nog even verder hoor. Want wat dacht je van zo’n superhandige (‘onmisbare’) aardbeienontkroner? Hebben! En de speciale eiwit-eigeel-scheider. Handig hoor. Alhoewel, je kan dat natuurlijk ook prima zelf doen, met de schil van het ei. Dus, tja. Nog zo een: de pastamachine. Gebruik je een keer en dan blijkt het zelf maken toch wat bewerkelijker dan gedacht. En proef je nou echt verschil met pasta uit het pak?


Sorry, ik moet er nog een paar noemen. Wat te denken van de volautomatische wijnflesontkurker? Met zo’n romantisch zoemend geluid. Tja. En het wafelijzer, niet te vergeten. Dat ga je natuurlijk heel vaak gebruiken. Ook al bak je bij nader inzien net zo lief even een paar pannenkoeken. En over overbodig keukengerei gesproken: de pizzasnijder is er ook zo een. Alsof je opeens vergeten bent dat je ook gewoon een scherp mes kunt gebruiken…


Nou ja, ik kan nog wel even doorgaan, maar het punt is duidelijk, vermoed ik. Ik raad je aan de keukenkasten deze week eens helemaal leeg te maken.  Kijk eens wat je allemaal tegenkomt. Welke lijken komen er bij jou uit de kast? Als je wilt minimaliseren zou ik je willen aanraden voor keukenspullen te kiezen die je voor meerdere doeleinden kunt gebruiken.


Als voorbeeld noem ik die grote pan. Die kan voor stamppot, die kan voor soep, die kan voor asperges, die kan voor mosselen, die kan voor ‘Jan-in-de-zak’ (streekgerecht). Een grote pan is voldoende. Dus waarom dan drie verschillende grote pannen in je kastje houden? Is echt overbodig, het neemt een hoop ruimte in. En dat laatste is bepalend, want je wilt makkelijk bij je spullen kunnen. Als je een stuk kookgereedschap belangrijk vindt, leg het dan ergens vooraan, voor het grijpen.  Maak ruimte, zodat je er bij kunt. Ik kom vaak genoeg mensen tegen die eerst moeten rommelen in de kastjes voordat ze hun kookspullen bij elkaar hebben. Is niet handig en zeker niet minimalistisch.


Als je toch lekker bezig bent met selecteren en opruimen in de keuken, kijk dan meteen even of je niet stiekem allerlei kookartikelen dubbel hebt.  Want hoeveel steelpannen heb je eigenlijk nodig? Hoeveel spatels zitten er in de pot? Gebruik je die echt? Ik zeg: kies er een of twee uit waar je graag mee werkt en doe het overige van de hand.


Succes met ruimte maken. En ik ben erg benieuwd naar jullie overbodige keukenspullen. 

Winkelwagen