‘Kies bewust, laat je niet verleiden’

Niets onnodigs kopen, geen plastic, repareren in plaats van nieuw. Het klinkt als afzien. Maar minimalisme brengt Gera van den Berg (41) en haar gezin juist minder stress, zooi en onkosten maar bovenal voldoening. Ze is niet de enige. Duizenden volgen haar tips nu via blog en krant.

Gera van den Berg (41) is moeder van vijf, getrouwd en ze staat voor de klas in Hierden. Sinds ongeveer vijf jaar, het kriebelde al wel langer, is ze bewust aan het consuminderen. Het bracht haar en het gezin zoveel goeds, dat ze het wilde delen met anderen. Dat doet ze via haar Facebookpagina OpOrde-minimalismeineengezin en sinds een paar weken via een rubriek in het Nederlands Dagblad. Volgende week geeft ze een lezing in de bibliotheek in Harderwijk en gaat haar website online. In het voorjaar verschijnt haar eerste boek bij uitgeverij Boekencentrum. Het minimalisme heeft haar veel gebracht en dat wil ze delen.
“Vroeger was ik niet zo, ik kocht vaak impulsief. We hadden ook veel spullen in huis. Wel georganiseerd hoor, want ik ben echt wel van het opruimen, maar ik was erg van de nieuwe spulletjes, vooral voor in huis. Kussens, vaasjes. En, opgegroeid met het idee ‘wie wat bewaart, die heeft wat, deed ik ook bijna nooit iets weg. Dat zorgde voor een zolder zo vol dat we er bijna niet meer konden lopen.”
Die volle zolder kreeg ze niet van huis uit mee. “Mijn moeder ging helemaal niet met de modetrends mee, die heeft al ruim veertig jaar dezelfde glazen vaas en gewichtjes op de kast staan. Ze is opgevoed vanuit de naoorlogse schaarste en is juist van het herstellen, repareren, besparen. Nu begrijpt Van den Berg dat je kunt genieten van iets dat goed is, dat niet alles nieuw of anders hoeft. “Maar als kind vond ik dat wel eens saai.”

Consumeren

“Opgroeien in de jaren negentig, waarin het niet op kon, heeft mijn hele generatie gevormd. Er was overvloed aan alles. Die vorming maakt dat we te veel consumeren. Ik denk dat het te gewoon is geworden, ik noem het vaak een stille verslaving.” Volgens Van den Berg is het iets waar we massaal van af moeten. Zij heeft in elk geval rigoureus de knop omgezet. “Ik ben geen funshopper meer, ik koop nu alleen wat ik nodig heb.” Hoe je dat doet? “Kies bewust en laat je niet verleiden.”
Bij Van den Berg thuis maken ze een lijstje voor ze naar de winkel gaan. “En we slapen vaak een paar nachtjes over een wat duurdere aankoop.” Ook leent ze spullen als ze het maar tijdelijk nodig heeft. “Je hoeft niet alles te bezitten.”
Medeplichtig
Vijf jaar geleden ging het roer om. Na het zien van documentaires over plastic afval, de kledingindustrie en voedselmanipulatie. “Ik dacht na over mijn keuzes, want als consument ben ik medeplichtig. Ik wilde als moeder het goede voorbeeld geven en mijn man als vader. We zijn gaan opruimen en kochten minder.” Als christen komt er nog een verantwoordelijkheid bij. “Zuinig omgaan met de aarde en haar grondstoffen. Ik wil het rentmeesterschap serieus nemen.” Dat gaat verder dan de notie van minder spullen. “We proberen ook afval te minderen en we mijden gemaksplastic als tasjes en verpakkingen.”
Het heeft het gezin veel gebracht. Meer tijd. “Want het huishouden is er echt een stuk gemakkelijker op geworden, zelfs met een groot gezin.” Maar ook minder onkosten, meer voldoening. “En minder stress, want we hebben overzicht. Ik durf zelfs te beweren dat ik precies weet waar wat ligt in huis.” Ook de kinderen ervaren het als heel prettig. “Het geeft duidelijkheid, rust en overzicht. Ze hebben in hun kamer alleen wat ze echt gebruiken of leuk vinden, ook zij hoeven nooit te zoeken.” Ze heeft het nooit opgedrongen. “We leven het hen voor. Niet te krampachtig doen. Dat werkt averechts.”

Met haar blog, over minimalisme in een gezin, is Van den Berg in maart 2016 begonnen. Inmiddels heeft ze ruim 130 tips gegeven, maar aan onderwerpen geen gebrek. “Mensen stellen ook veel vragen, dus dat schrijven lukt wel.” Ze was verrast hoe snel het ging op Facebook, ze merkt dat het minimalisme een hype geworden is. “Kennelijk lopen veel mensen tegen dezelfde problemen aan als ik destijds.” Maar dat ze binnen een half jaar drieduizend volgers zou krijgen, had ze niet verwacht. “Ik vind het leuk om anderen te inspireren, op weg te helpen. Het heeft mij zoveel gebracht, dat wil ik delen.”

de Stentor – editie West-Veluwe –

door Petronella Polinder, Hierden

Winkelwagen