Tip 137: Toch een beetje Kerst?

Tip 137: Toch een beetje Kerst?
.
Hoewel Sint nog maar net in het land is, wil ik het vandaag alvast even hebben over Kerst. En dan met name over de kerstspullen in huis. Want ik heb de eerste verlichte tuinen alweer gezien en ook bij veel winkels is het kerstassortiment al beschikbaar. Zelf wacht ik nog wel even met het neerzetten van de kerstboom, maar het kan geen kwaad om nu al eens naar de kerstversiering te kijken. Zoek het eens bij elkaar, stal het uit in je kamer en loop al die spullen eens na. Je hebt nu namelijk nog lekker de tijd.
Wat heb je allemaal? Wat is er misschien kapot en kan nu al gerepareerd worden? Denk zeker ook aan de verlichting. Wil je niet dat ‘t elke keer een wirwar van draden wordt, rol de lampjes dan om een plankje of om een lege keukenrol. En mocht de verlichting het niet doen: vaak zit er in de doos nog wel een reservelampje. Meestal is er maar een lampje kapot. Als je daar een beetje verstandig mee omgaat, is het dus helemaal niet nodig om jaar na jaar nieuwe verlichting te kopen. Ik ken ze hoor, de mensen die dat doen. Het geldt voor meer dingen in het huishouden: als je op tijd voorbereidt, voorkom je dat je inderhaast iets moet regelen (en dus uiteindelijk maar besluit om het nieuw te kopen).
.
Om nog even op die verlichting door te gaan: die vreet natuurlijk energie. Aan de andere kant begrijp ik ook wel dat mensen het gezellig vinden. Wij hebben daarin een compromis gevonden; geen lichtjes in de tuin, wel binnen in de boom. Overigens hoef ik geen boom in huis, die staat er enkel en alleen omdat ik weet dat mijn man daarvan houdt en omdat mijn kinderen het leuk vinden. Als je het mij vraagt is zo’n kerstboom net zo goed een wegwerpartikel. Die arme spar staat jaren in de grond om een paar weken een huiskamer op te sieren. Hoeft niet voor mij. Ik zou net zo lief de houten kerstboom neerzetten die onze oudste dochter heeft getimmerd. Maar goed, daarin maken we dus duidelijk keuzes. Dat zal bij jullie niet veel anders zijn.
.
Nog even terug naar die versiering. Wat gebruik je echt? Wat zit er eigenlijk al jaren in de doos en komt er niet uit? Waarom stop je het dan toch elk jaar weer terug in de doos? Stel jezelf die vraag om beter te selecteren. Houden om het houden is doorgaans een slechte reden. Ik kan je uit ervaring aanraden om te kiezen voor eenvoud.
.
Onze versiering hebben we aangeschaft toen onze oudste een klein mannetje was. Geen breekbare ballen, maar allerlei houten figuren. Nog steeds leuk. Vaak maken de kinderen zelf ook versiering voor in de boom. Een mooie activiteit voor een regenachtige woensdagmiddag. Kerststerretjes maken van klei of brooddeeg. Of net voor Kerst: echte kerstkransjes bakken.
Maar ja, wat doe je dan met al die dingen die je eigenlijk niet meer gebruikt? Ik zou zeggen: maak er een ander blij mee. Echt hoor, doe het van de hand. Een kringloopwinkel kan die spullen doorgaans ook goed gebruiken, daar maken ze vaak een speciale kerstafdeling van ingebrachte goederen. Maar denk ook eens aan een familielid of een vriendin. Gun spullen een tweede leven, in de wetenschap dat er altijd wel iemand is die iets kan met jouw ‘afdankertjes’. En vergeet niet: op die manier besparen we grondstoffen. Daar moeten we toch echt naartoe. Laat hergebruik de nieuwe norm worden!
.
Op Orde #Opgeruimd #Doen

Winkelwagen