‘Maar uhh, ben je nu klaar?’

Mensen vragen mij vaak of ik inmiddels klaar ben met minimaliseren. Alsof het iets is dat je slechts een bepaalde periode doet. Maar zo werkt het niet. Het gaat veel verder dan alleen maar opruimen en spullen wegdoen. Het is een proces waarbij je steeds weer nieuwe keuzes maakt. Wat schaf ik wel, of juist niet aan? Welk speelgoed houd ik nu mijn kinderen groter worden? Welke kleren kunnen weg?

Als je minimaliseert volgens mijn Op Orde-methode, dan begin je met kleine projecten. Ik zeg altijd: begin met je keukenla. Daarna volgt het speelgoed, de kleding en ook de andere ruimtes in huis. Pas als laatste pak je de zolder of de garage aan. En ben je daarna klaar? Nou, niet dus. Want je kan eigenlijk weer opnieuw beginnen. Waar je eerder tot de conclusie kwam dat je zes aardappelschilmesjes wilde bewaren, breng je die nu misschien terug naar twee. Net zolang totdat je een basisuitzet hebt. Een hoeveelheid spullen die volstaat. Dus zonder onnodige kastvulling. Maar zoals ik al schreef; ook die hoeveelheid verandert voortdurend. Je gezinssituatie wijzigt, je wensen veranderen; minimaliseren kent geen eindstadium. Het is slechts een middel om steeds opnieuw doordachte keuzes te maken.

Want tijdens het minimaliseren stel je jezelf elke keer de vraag: is het belangrijk voor me? Gebruik ik het nog echt? Of ga ik het op korte termijn alsnog gebruiken? Als je die vragen maar vaak genoeg stelt, dan gaat er ook vanzelf iets veranderen. Je houdt over wat voor jou van belang is. Daar ga je ook steeds meer naar leven.

Daarom adviseer ik je om deze week aan de slag te gaan met iets waar je heel blij van wordt. Wat zou je nou écht graag nog eens willen doen? Tijd maken voor jezelf schiet er vaak bij in. Maar als jij nou blij wordt van een kop koffie in een restaurantje. Of een wandeling na het eten. Ga dat dan ook echt doen! Stel niet uit, probeer die dingen te realiseren. Begin niet bij de bezwaren (‘ik ben zo druk, ik moet nog van alles’), maar maak tijd voor eenvoudige dingen die belangrijk voor je zijn. Want daar krijg je energie van. Je gaat er naar uitkijken, het geeft balans tegenover minder fijne momenten. Niemand anders veegt zo nu en dan jouw agenda leeg. Dat moet je echt zelf doen. Ik heb het ervaren: als je bewuste keuzes maakt, dan ga je meer ontspanning ervaren.

Wat kies jij voor deze week? Waar krijg jij energie van?

2 reacties op “‘Maar uhh, ben je nu klaar?’”

  1. Herkenbaar, als je graag kookt zul je meer behoefte hebben aan keukenspullen. Het gaat er volgens mij meer om dat je overbodig spul leert weg te doen, bv een kersenontpitter die je 1x gebruikt hebt, of dat je elke keer weer nieuwe keukenmesjes koopt als er een aanbieding is.

  2. Ik heb een minimalistische keuken maar wel 6 schilmesjes en nog 4 andere keukenmessen.. want ik gebruik heel vaak en veel een mesje per dag en wil niet tussendoor afwassen/spoelen.. we zijn met 2 en zetten om de andere dag de afwasmachine aan.. dan is mijn bestekbak ook bijna leeg. Als ik minder servies/bestek/pannen zou hebben zou ik het apparaat vaker moet aanzetten, niet zuinig in mijn ogen.
    Ik heb ook een schaar in de keuken, een in de kamer waar ik de krant lees, een in de badkamer en een bij de wasmachine voor het wegknippen van etiketten . 4 scharen is niet minimalistisch maar ik vind het vreselijk vervelend om als ik iets wil knippen ik er niet een bij de hand heb.
    Vandaag kwam het Leger des Heils kleding ophalen en idd. ik had toch weer een halve zak met kleding, terwijl ik voor onze verhuizing echt al mijn kleding goed had uitgezocht.. toch weer dingen waar ik echt niet blij van werd gevonden en weggedaan.. dat dan wel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Winkelwagen