Marie Kondo op Netflix

Het zal je niet ontgaan zijn. Marie Kondo is een hit op Netflix. (Zelf kijk ik ze op You Tube omdat wij bewust geen Netflix hebben) Al een heel aantal jaren geleden las ik haar boek en kon ik mij in veel van haar tips en ideeën vinden. Maar als nuchtere Hollandse moest ik wel vaak een beetje gniffelen om het ‘zweverige’ aspect. Het kon ook anders. Dat zette mij aan om de Op Orde!-methode te ontwikkelen. Het heeft dezelfde intentie als Kondo, maar dan met een Hollandse twist.

 

Vooral het concept ‘Does it spark joy’ sprak mij aan van KonMari. Het laat je op een andere manier kijken naar je spullen. Ook mijn Op Orde!-methode gaat over dat wat je uiteindelijk wél bewaart, gebruikt en belangrijk vindt in plaats van dat wat je allemaal wegdoet.  Ik merk dat mensen het lastig vinden om te beginnen met opruimen. Draai dan ook het opruimidee eens om. Stop met te kijken wat er in je huis weg kan. Maar ga de aankomende periode proberen te voorkomen dat er spullen je huis inkomen. Dus zeg nee tegen:

 

  • Gratis spaaracties. Niet alleen die van je kinderen, maar ook die voor jezelf. Dus geen voetbalplaatjes van de AH of knuffels van de Lidl of een mooi messenset.
  • Plak een NEE/NEE-sticker op je voordeur. Houd folders (lees: verleiding) buiten de deur.
  • Sla alle gratis spullen en reclameprulletjes af. Denk aan ballonnen bij de bouwmarkt, maar de handige bewaarblikjes bij de koffie.
  • Zeg vriendelijk nee tegen familieleden die je spullen willen geven onder het mom van: ‘Jij kan dit vast wel gebruiken, toch?‘

 

Zo train je jezelf om een goede Poortwachter te worden.

Winkelwagen