Met het hele gezin

Zelf ben je enthousiast over minimaliseren, want je hebt al veel voordelen ontdekt en ervaren. Dan wil je graag dat het hele gezin meedoet. Maar hoe pak je dat aan? Hoe bereik je dat je samen stappen gaat zetten? Voorheen deed je alles heel anders. Dus misschien vindt je man of vrouw al die veranderingen wel onzin. Of wat te denken van oudere kinderen. Zij vinden de nieuwe keuzes misschien wel onzin en gaan met je in discussie.

Leef het voor!

Het heeft geen zin om jouw manier van denken of handelen aan iemand anders op te leggen. Dat lijkt me logisch. Ik denk dat het sleutelwoord ‘verleiden’ is. Dat je laat zien wat belangrijk is voor jou, in jouw leven, in jouw huis. Authenticiteit, daar draait het om. Met verleiden bedoel ik: leef anderen voor en accentueer de voordelen. Begin bij het minimaliseren dus met jouw spullen en niet met de verzameling stripboeken van je oudste zoon. Of de collectie schroevendraaiers van je man. Blijf dicht bij jezelf. Deel de ervaringen die je hebt. Praat over de voordelen die je ervaart nadat je jouw kledingcollectie hebt geminimaliseerd. Alleen door te vertellen wat het jou heeft opgeleverd, kan je hen prikkelen hetzelfde te doen.

 Creëer overzicht

Minimaliseer daarna op plekken in huis waar iedereen profijt van heeft. Denk aan de la in de keuken, de la in de salontafel of het badkamerkastje. Ruim op, zorg voor overzicht. Hoe meer je aanpakt, hoe meer het opvalt. Jongere kinderen gaan daar als vanzelf in mee. Bij oudere kinderen is een goed gesprek nodig. Dat er weerstand komt, is heel normaal. Uiteraard vinden ze het eerst vooral onzin: waarom zou je spullen wegdoen? Zoals ze zich op een bepaalde leeftijd tegen alles en iedereen afzetten. Toch heb ik gemerkt dat kinderen verbazingwekkend snel in het proces mee gaan. Juist het leven vanuit de eenvoud heeft mijn kinderen verleid. Onze oudste drie kinderen (tweeling van 13 en een heuse puber van 15) vinden het fijn dat het in huis opgeruimd en overzichtelijk is. Op hun leeftijd krijgen ze immers al zoveel prikkels te verwerken. Ze hoeven met hun warrige puberhoofd niet meer te zoeken naar spullen in hun slaapkamer. Ze hebben alleen spullen die voor hen belangrijk zijn en bovendien ligt alles op een vaste plek. Ik maak het niet rooskleuriger dan het is. Geloof me, zelfs bij pubers is het mogelijk om een kamer opgeruimd te houden.

Waarom doe je wat je doet?

Minimaliseren levert ook wel eens discussies op. Daar is niets mis mee. Zo’n gesprek houdt mij ook scherp. Want waarom doe ik wat ik doe? Waarom wil ik wat ik wil? Dat moet je kunnen uitleggen, zeker ook als opvoeder. Het wakkert een bewustwordingsproces aan. En ja, het zou kunnen dat je man of je kinderen desondanks blijven tegenstribbelen. Als ze echt niet willen, houdt het gewoon even op. Laat het los. Ga niets forceren. Misschien zijn ze er nog niet aan toe. Beperk je dan tot het minimaliseren van jouw spullen. Als je dat vanuit enthousiasme doet, dan wordt ’t vanzelf opgemerkt. Ook door de rest van het gezin. 

3 reacties op “Met het hele gezin”

  1. Je hebt helemaal gelijk, je moet ze verleiden tot iets wat echt handig is minimaliseren. Wat levert het op. Als je dat van je eigen spullen doet en van laatjes,plankjes waar iedereen het voordeel van ervaart dan heeft het effect. Opdringen moet je hierin zeker niet doen. Elke x maar weer uitleggen is ook een goed iets, waarom doe je wat je doet. Echt bruikbare tips. Zou graag je nieuwsbrief per mail ontvangen, dan kan ik je volgen en krijg ik de herhaling die ik af en toe nodig heb om vol te houden. In ons grote gezin met adhd en autisme heb je dat wel nodig. Ga zo door. Arianne

  2. Je hebt helemaal gelijk, je moet ze verleiden tot iets wat echt handig is minimaliseren. Wat levert het op. Als je dat van je eigen spullen doet en van laatjes,plankjes waar iedereen het voordeel van ervaart dan heeft het effect. Opdringen moet je hierin zeker niet doen. Elke x maar weer uitleggen is ook een goed iets, waarom doe je wat je doet. Echt bruikbare tips. Zou graag je nieuwsbrief per mail ontvangen, dan kan ik je volgen en krijg ik de herhaling die ik af en toe nodig heb om vol te houden. In ons grote gezin met adhd en autisme heb je dat wel nodig. Ga zo door. Arianne

  3. Goed opruimen en spullen wegdoen en niet meer binnenhalen daar heb ik het hele gezin in mee. Man kan zelfs veel beter wegdoen en opruimen dus dat is handig. ‘Daar blijft het bij.
    Ik eet zelf weinig vlees. maar onbespreekbaar voor man (en zoon). Dochter is weer meer op mijn hand.
    Een boodschappen budget van EUR 50 of 70 per week. Man gaat gewoon zelf boodschappen halen als hij dingen mist. Is een enorme lekkerbek en kan heerlijk koken liefst met biologische spullen. Ook is hij erg voor het gemak voor mij. Hij moedigt me aan om boodschappen te bestellen zodat ik er meer rust van heb. Samen boodschappen doen we ook wel maar dan kom ik standaard met een tas meer thuis. Zolang hij meer dan prima verdient is het oke.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Winkelwagen