Onder je bed

Veel huizen staan overvol. Vaak puilen onze zolders, garages, kasten uit met enorm veel spullen. Het is niet voor niets dat het Zweeds warenhuis adverteert met nog slimmere systemen zodat we nog meer spullen kunnen opbergen. Alle gaatjes en hoekjes moeten benut worden. Da’s efficiënt. Althans, dat wordt ons doorgaans aangepraat. Ik zag bijvoorbeeld een opbergsysteem waarbij er onder een tweepersoonsbed een grote bak zit. Je kantelt je bed om er bij te kunnen. Een soort van klepbankbed, zeg maar. Zeker als je een tweekamerappartement hebt, kan dat natuurlijk handig zijn. Nou ja, eigenlijk vind ik het maar een halve oplossing. Opbergen = opruimen uitstellen. Je kunt beter elke keer nadenken over welke spullen je wél in je huis wilt hebben. Dan zijn al die extra opbergsystemen niet nodig.

Maar goed. Ook als je niet zo’n hip Zweeds opbergbed hebt, zou ik je toch aan willen raden eens aan de slag te gaan met de ruimte onder je bed. Want veel mensen bewaren daar tassen, rolbakken en dozen. Het is immers een makkelijke bergruimte. Uit het zicht en je kan als je het handig aanpakt heel wat van die rollerbakken kwijt. Vaak weten we niet eens precies wat er in die boxen zit. Oh ja, dat had ik ook nog… Ga vandaag eens aan de slag met die bakken. In je eigen kamer, in de logeerkamer, maar ook op de kamers van je kinderen. Streef er naar dat er niks onder je bed ligt. Dus geen extra kledingbakken, dozen met wol of stof, extra hobbyspullen, extra speelgoed voor je kinderen. Zoek het uit. Bedenk wat je wilt houden. Maar liever nog: wat kan er weg? Links- of rechtsom: zorg ervoor dat je afrekent met die bakken onder je bed.

En nog wat; laat je ook niet verleiden om de lege bakken vervolgens weer te bewaren. Sommige mensen sparen opbergboxen, lijkt het wel. Niet doen. Het geeft alleen maar aanleiding om die ook weer vol te stouwen. Niets onder je bed bewaren, betekent dat je daar voortaan heel gemakkelijk kunt stofzuigen of dweilen. In een handomdraai. Je zult merken dat minimaliseren leidt tot een minder ingewikkeld huishouden. En dit is een van de manieren om daar te komen.

 

Winkelwagen