Minder spullen, meer rust!

Het kan ook anders

Gera is getrouwd en moeder van 5 kinderen in de leeftijd van 12 tot 1 jaar. Ondanks het grote gezin doet zij er alles aan om zo minimalistisch te leven. Ze zegt daarover zelf: ‘Ik werk 1 dag in de week in het basisonderwijs als remedial teacher en de andere dagen mag ik voor ons gezin zorgen. Ik houd veel van koken, bakken en zelf dingen maken. Van het maken van jam tot handwerken. Ik houd van eenvoudig en geef niet zoveel om luxe. Zo hebben we geen vaatwasser of droger en schenken we de koffie op’.

Heel veel meuk weg

Volgens Gera is de huidige manier van leven niet in één keer gekomen maar langzaam ontstaan: ‘Ik ben altijd al opruimerig van aard geweest. Ik houd van orde en structuur. Ik merkte dat ons huis dichtslibde. Zeker met kinderen lijkt het wel alsof de spullen in een onophoudelijke stroom je huis binnenkomen. Ook merkte ik dat de commercie me steeds meer ging tegen staan. Het alsmaar ‘meer, meer, meer!’ Ik wilde vooral MINDER! En dan goed ook!  Maar ook heel veel meuk weg. Het is een groeiproces. En eenmaal begonnen, lijkt het wel dat het niet meer kan stoppen’.

Ook uit het oogpunt van kostenbesparing probeert het hele gezin echt goed na te denken of de aanschaf van nieuwe spullen echt nodig is. ‘Kunnen we er lang plezier van hebben? Kan het via marktplaats? Er zijn al zoveel spullen, dat we ze echt niet allemaal nieuw hoeven aan te schaffen. Dat scheelt de aarde een heleboel grondstoffen. Maar ook, is het een beetje unisex? Zodat peuterdochter en babyzoon er plezier van kunnen hebben. Denk alleen al aan rompertjes of sokken’, aldus Gera.

Rust en overzicht

De leefwijze brengt rust in het gezin. Gera: ‘Ook toen wij nog veel meer spullen hadden waren al die spullen wel keurig geordend. Maar nu wij vijf kids hebben hoef ik mij natuurlijk niet echt te vervelen in het huishouden. Wat ik merk is dat het huishouden er stukken makkelijker op is geworden. Minder spullen betekent; minder om op te ruimen en minder om te schoon te maken. Daardoor houd ik tijd over om echt voor mijn gezin te zorgen. Dus er te zijn als de kinderen uit school komen en tijd te hebben om bijvoorbeeld lekker te bakken en te kokkerellen.Het geeft ook veel meer rust. En je grijpt ook niet vaak mis. Ook voor kinderen is het fijn. Alles heeft een vaste plek, het geeft hun rust en overzicht’.

De wascentrale

Gera kan nog wel even doorgaan met voorbeelden: ‘Mijn kinderen hebben niet heel veel kleren. Elke twee dagen ongeveer, doe ik met de drie oudsten de ‘wascentrale’. Ze moeten mij dan helpen met het opruimen van de was in de kasten. Dit gaat vlot en makkelijk. Sokken in het sokkenmandje, shirts op de stapel en zo verder. Wat wel jammer is, is dat als je eenmaal besmet bent er geen weg meer terug is en je alles wat je huis inkomt al snel als rommel ziet. En laten kinderen nu juist daar erg van houden! Mijn man noemt mij een soort van poortwachter. Ik kijk heel kritisch naar wat ons huis binnenkomt. En je raadt het al, bij heel veel spullen probeer ik het zo draaien dat het antwoord natuurlijk nee is’.

Ouderwets koffie opschenken

Toch blijven er ook wel wensen over. ‘De garage zou ik in de toekomst nog wel gaan willen minimaliseren. Daar staan nog te veel dingen in waarvan ik denk, hebben wij dat echt nodig? Ik heb al een begin gemaakt, maar er is nog werk aan de winkel. Het speelgoed van de kinderen vind ik het moeilijkst te minimaliseren. Iedere schoolvakantie mesten we de kast op de kamer van de kids weer uit. Speel je hier nog mee? Wil je dat armbandje echt nog bewaren?

‘Kinderen, althans de onze zijn echte verzamelkonten en tja met zo’n opruimerige moeder ben je dan soms wel eens iets kwijt. Sorry jongens! Ik vind mijn gezin en de dingen die wij DOEN erg belangrijk en niet zozeer wat we hebben. Ik geniet enorm als we ‘s avonds na het eten gezellig zingen en met zijn allen muziek aan het maken zijn. Of als onze woonkamer door onze peuter wordt omgetoverd tot speelplaats, ik samen met de kinderen buiten wandel en van het prille voorjaarsweer geniet of wanneer samen met mijn man een heerlijk bakkie slow-koffie drink want voor ons geen luxe machien maar gewoon ouderwets koffie opschenken’.

Winkelwagen