Minimaliseren is voor iedereen anders

Er zijn veel stereotype beelden en opvattingen over wat minimaliseren is. Vaak kloppen die niet, vind ik. Minimaliseren heeft voor iedereen een andere betekenis. Wat al die verschillende opvattingen gemeen hebben, is dat het gaat om ‘minder spullen’.

 

Voor mijzelf betekent minimaliseren: het streven naar alleen dat in mijn leven en in mijn huis dat ik belangrijk vind en graag gebruik.

 

En ja, wat dat is, dat verschilt natuurlijk per persoon.

Onder minimalisten zie je ook veel mensen die proberen ‘groen’ te leven. Wij proberen het ook, ik juich het toe. Maar sec gezien is ‘groen’ zijn geen voorwaarde om minimalist te zijn. Als je leeft met minder spullen en je brengt dat terug tot de basis – tot wat voor jou belangrijk is – dan mag je jezelf minimalist noemen. Overigens noem ik mijzelf nooit minimalist. Meestal zeg ik: ik streef een minimalistische levensstijl na.

  • Wij leven met alléen die spullen die we belangrijk vinden en echt gebruiken. Dus met minder spullen. Je hebt vaak minder spullen nodig dan je denkt!
  • Wij proberen lang met onze spullen te doen.
  • We kiezen liever voor reparatie dan vervangen.
  • We kiezen liever voor tweedehands dan nieuw.
  • Bij nieuwe spullen denken we goed na over hoe belastend de aankoop daarvan is voor de aarde.
  • Wij schaffen producten aan die lang meegaan. Dat is tegenwoordig best een uitdaging.
  • Wij voorkomen zoveel mogelijk wegwerpplastic en wegwerpartikelen.

Wat verstaan jullie onder minimaliseren?

Winkelwagen