Minimaliseren is voor iedereen anders

Er zijn veel stereotype beelden en opvattingen over wat minimaliseren is. Vaak kloppen die niet, vind ik. Minimaliseren heeft voor iedereen een andere betekenis. Wat al die verschillende opvattingen gemeen hebben, is dat het gaat om ‘minder spullen’.

 

 

Voor mijzelf betekent minimaliseren: het streven naar alleen dat in mijn leven en in mijn huis dat ik belangrijk vind en graag gebruik.

 

En ja, wat dat is, dat verschilt natuurlijk per persoon.

 

Onder minimalisten zie je ook veel mensen die proberen ‘groen’ te leven. Wij proberen het ook, ik juich het toe!  Maar sec gezien is ‘groen’ zijn geen voorwaarde om minimalist te zijn. Als je leeft met minder spullen en je brengt dat terug tot de basis – tot wat voor jou belangrijk is – dan mag je jezelf minimalist noemen. Overigens noem ik mijzelf nooit minimalist. Meestal zeg ik: ik streef een minimalistische levensstijl na.


Ik leef met minder spullen en als ik iets koop dan let ik scherp op hoe ‘groen’ het product is. Dus: hoe belastend is mijn aanschaf voor de aarde? Neem nou het voorwerp op de foto. Misschien herken je het wel, het is een deozeepje van Lush. Prijzig in aanschaf, maar ‘t werkt super. Ik heb deze nu acht maanden en ik kan er nog zeker anderhalf jaar mee doen. Het bespaart enorm veel spuitbussen en deorollers (lees: schadelijke stoffen en afval). Ik kan dus het hele schap in de drogisterij voorbij lopen, hoef ook niet te bezwijken voor een aanbieding 🙂 Ik kies voor eenvoud. Dat scheelt ook letterlijk ruimte en spullen in mijn badkamer. Waarmee de cirkel weer rond is…


Wat verstaan jullie onder minimaliseren?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.