Minimaliseren werkt!

Als je vaker mijn tips leest weet je dat wij zijn gaan minimaliseren om twee redenen. De hoeveelheid spullen in huis zorgde ervoor dat ik met ons gezin eigenlijk de hele tijd aan het opruimen was. Ik wilde dat daar verandering in kwam en de tweede reden:  voor alle spullen die wij aanschaffen zijn grondstoffen nodig. Ook is het produceren van veel dingen milieubelastend. Spullen staan met stip op nummer een als het gaat om de negatieve impact. Nog boven vliegen of vlees eten. (Babette Porcelijn 2017) Door met minder spullen te gaan leven, leven wij duurzamer!

Minimaliseren is heerlijk en het wérkt! Het geeft je:

 

RUIMTE en OVERZICHT

Zeker als je een beetje een rommelig type bent, zal je merken dat je met minder spullen meer overzicht krijgt. Je weet wat je hebt en vooral waar dat in huis is. Altijd zoeken naar spullen is verleden tijd. Je krijgt als vanzelf meer ruimte in huis. Kom dan niet in de verleiding om die weer te gaan vullen. Maar laat het zo. Het geeft je huis en leven ‘lucht’.

RUST

Ken je ’t gevoel dat je in een vakantiehuisje bent waar je precies genoeg spullen hebt? Dat je kleding overzichtelijk in de kast kan liggen en hangen? Dat er ruimte genoeg is? Dat je jezelf misschien wel afvraagt wat je nu eigenlijk van thuis mist? Juist thuis worden we steeds maar weer ‘bezig’ gehouden door onze bezittingen. Door te minimaliseren komt er meer tijd voor de dingen die je wél wilt.

STRESS

Veel mensen ervaren stress. Zeker als je werkt en een gezin hebt en ook nog eens vrijwilligerswerk voor een vereniging wilt doen. En als je dan eigenlijk óók nog een voortreffelijke echtgenoot of moeder wilt zijn, tja… Het zijn allemaal ballen die je in de lucht moet houden. Misschien denk je weleens: wil ik dit eigenlijk allemaal wel? Minimaliseren geeft focus. Het leert je na te denken over wat nou écht belangrijk is in je leven. Door keuzes te maken ben je minder tijd kwijt aan dingen die je niet wilt. Ook prettig: het zal keuzestress verminderen. 

Winkelwagen