Speelgoed minimaliseren

Pff ze hebben zoveel… speelgoed is vaak iets waar we als ouders graag wat in willen minderen 🙂

Uit een  Brits onderzoek blijkt dat een kind van tien jaar gemiddeld 238 stukken speelgoed heeft. Dan gaat het dus niet om losse blokken, maar echt om auto’s, puzzels etc. Da’s veel, want met slechts twaalf van die stukken wordt ook daadwerkelijk gespeeld, blijkt uit diezelfde studie.

Zo ging dat indertijd ook bij ons. We hadden een kast vol spullen, maar er werd nauwelijks naar omgekeken. Veel liever gebruikten onze kinderen de voorwerpen uit de kamer. Denk aan een stoel, tafellaken, pollepel en een vergiet. Net als in de verhalen van Jip & Janneke. Het mooiste speelgoed is geen speelgoed.

Dus waar doe je goed aan als je vindt dat er té veel speelgoed is? De oplossing is niet om naar het Zweedse warenhuis te rijden om een extra opbergsysteem te kopen. Zo ging dat bij ons indertijd wel en feitelijk verplaats je het probleem: je houdt te veel speelgoed, je maakt geen echte keuzes. Ik heb inmiddels gemerkt wat wél werkt. Want minder speelgoed zorgt voor meer speelplezier. Ik heb daarvoor 9 stappen opgeschreven. Vanaf morgen deel ik elke keer een tip om samen met je kind daarmee aan de slag te gaan.

 

 

Winkelwagen