‘Nieuw is nog net niet stuk…’

Deze uitspraak hoorde ik tijdens het kijken van een filmpje op YouTube. En is precies wat ik vaak ervaar!

Een paar voorbeeldjes:

 • In deze vakantie zaten er in het net nieuwe shirt van mijn man al gaatjes. Terwijl het volgens ons ook nog eens een shirt van een goede, dikke kwaliteit was.
 • Was de telefoonhouder voor in de auto na drie keer gebruiken al slap en werkte niet meer. En natuurlijk weet ik wel hoor, dat je hem gewoon niet moet gebruiken…
 • Ging de slipper van onze jongste na 6 dagen dragen kapot. En dom, want slippers voor kinderen zijn niet bedoeld om te dragen tijdens het spelen.

  En zo kan ik nog wel even doorgaan…

  Ik vind de meeste spullen van een wegwerpkwaliteit. Zelfs als je bewust kiest voor de duurdere variant waarvan je vermoedt dat het van een betere kwaliteit is.

  ‘Spullen van vroeger’ gaan vaak langer mee. Daarom kiezen wij vaak bewust voor tweedehands. Die spullen hebben bewezen de vorige gebruikers te overleven!

  Dat spullen zo snel kapot gaan – is op zijn zachts gezegd -voor mij een frustratiepuntje. Herkenbaar?

  Goed weekend 

8 reacties op “‘Nieuw is nog net niet stuk…’”

 1. Qua slippers: we hebben Havaianas en die zijn geweldig. We hebben ze nu twee jaar (behalve de jongsten maar die hebben ze een hele zomer aangehad) en de afgelopen zomer hebben ze amper andere schoenen gedragen. Zelfs die met print zijn nog nagenoeg als nieuw en ze zitten erg aangenaam.

  En soms zegt het niets. In het ‘onverslijtbare’ shirt van de man viel na een half jaar een gat bij het label en de nudie spijkerbroek vertoonde ook snel gebreken. En ik had toen echt niet de energie om erachteraan te gaan. Frustrerend inderdaad!!!

 2. Ik sprak toevallig vanmorgen mijn zus. Zij heeft een paar weken geleden haar kookplaat en afzuigkap moeten vervangen, beiden al zo’n 25 jaar oud. De monteur zei dat ze er niet op hoefde te rekenen dat de nieuwe app ook zolang mee zouden gaan. Het arbeidsloon is tegenwoordig zo hoog dat repareren financieel niet loont, bovendien kunnen de onderdelen niet zolang op voorraad gehouden worden, is dan allemaal dood kapitaal, neemt teveel ruimte in en kost teveel aan personeel voor beheer, is dus ook niet rendabel. Als er spullen gemaakt worden die wel heel lang meegaan, of het nu apparaten of kleding of andere dingen zijn, dan zullen ze veel duurder worden en wie is er tegenwoordig nog bereid om mss wel 2x zoveel te betalen voor iets. Jullie mss wel maar de meeste mensen niet denk ik. Daar komt nog bij dat de technologische ontwikkelingen zo snel gaan dat nwe produkten zuiniger geproduceerd worden en veel zuiniger in het gebruik zijn en dus vaker milieuvriendelijker zijn. Kortom het blijft een economisch plaatje maar irritant is het soms wel ja.

 3. Ik heb de indruk dat spullen vroeger sterker waren. Nu zijn ze gemaakt om na x aantal tijd kapot te gaan zodat er nieuwe producten moeten gekocht worden. Goed voor de economie, slecht voor de portemonnee….
  Wij hebben nu ook veel meer spullen of vroeger en sommige mensen dragen echt weinig zorg voor hun gerief. Ik zie dat aan onze kleinkinderen : ze hebben massa’s kleren en speelgoed (meestendeels 2de hands of gratis via weggeefsites) maar dragen er totaal geen zorg voor. Kleindochter van 3 zegt spontaan als ze een onuitwasbare vlek gemaakt heeft op haar t shirt of er alweer een gat heeft in geknipt, “dat is niet erg, dat is voor de vuilbak”. Onze dochter maakt er dan ook niets van dat de gekregen kledij zo vlug weggegooid moet worden aangezien het toch niets gekost heeft.
  Wij gebruiken ook vaak gekregen kledij en producten maar dragen er toch zorg voor ondanks we die gratis kregen.

  1. Wij hebben sowieso weinig spullen! Heeft alleen maar voordelen!
   Bijkomend voordeel van weinig spullen kopen: weinig frustratie dat het snel kapot gaat…

   Ook heerlijk om geen auto (en geen telefoonhouder) meer te hebben; kunnen we van harte aanbevelen! Heeft ook alleen maar voordelen.

   Elke dag kijken we wel een keer op deze mooie website! Top!!

   1. Het is inderdaad heerlijk om met minder spullen te leven! Maar hoe fijn zou het zijn dat als je dan een keer wat koopt: het lang mee gaat. Het ‘buy me once’ principe spreekt mij erg aan 🙂

    1. We zijn het helemaal met je eens, Gera!
     We zijn overigens zeer blij , dat je weer terug bent van vakantie. Tijdens je afwezigheid misten we gewoon je berichten 🙂

     Ga zo door! Zeer inspirerend!

 4. Vroeger hadden ze ook minder spullen, waardoor men (denk ik) nog zuiniger was op zijn spullen.
  Ja het is frustrerend dat spullen zo snel kapot gaan, ondanks dat je er vrij weinig aan kan doen. Maar soms moet je ook gewoon een beetje geluk hebben.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.