Op de kast

Jij hebt ongetwijfeld ook van die plekken in huis; plekken waar zich heel gemakkelijk spullen ophopen. Neem de hoek van het aanrecht, de achterkant van de eettafel of misschien wel de hoek van de overloop. We leggen er vaak spullen neer onder het mom van ‘straks ruim ik het wel even op’… Op wonderlijke manier kunnen er ook papieren of spullen boven op kasten belanden.

Vaak irriteren we ons aan deze magneetplekken. En als er eenmaal troep ligt, dan trekken die spullen ook weer andere ‘rommeldingen’ aan. Hoe kan je dat nou voorkomen? Als je gaat minimaliseren, dan heeft alles in huis een bewust gekozen vaste plek. Dan is het hebben van een magneetplek overbodig. Je ligt immers alles na gebruik weer terug, op de vast plek.

Toch is dat in de praktijk best lastig. Daarom is het slim om eerst eens aan de slag te gaan met één magneetplek. Kijk bijvoorbeeld eens bovenop de kast in de woonkamer of bijkeuken. Of op de wasmachine in de bijkeuken. De stoel aan de eethoek…Kies er een uit en minimaliseer alle spullen die daar liggen volgens mijn Op Orde–methode. Daarbij verdeel je de spullen over vijf groepen.

1. Houden op dezelfde plek. Sla deze stap over, want je wilt juist op die magneetplek geen spullen…

2. Houden op een andere plek. Vraag jezelf af of je de spullen echt wilt houden. Gebruik je ze? Leg alles dan meteen terug op de bewust gekozen plek in huis. Of wil je er juist vanaf? Dan kan ook. Denk aan leeg jampotje (dat eigenlijk in de glasbak in de schuur moet) en dat je om onduidelijke redenen op het aanrecht laat staan. Neem jezelf voor: dat breng ik meteen naar de juiste plek.

3. Doneren of weggeven. Ligt er een te klein geworden shirtje van je dochter? Heb je spullen van de babyuitzet nodig? Heb je spullen over? Breng die naar de kledingcontainer!

4. Reparatie of hergebruik van kleding is best intensief. Heb je een knoop los? Naai die meteen aan je jas. Stel verstelwerk niet uit…

5. Als je de spullen niet kwijt kunt bij de bovenstaande vier groepen, dan is het waarschijnlijk afval. Dan mag ’t weg

Nu is de magneetplek leeg. Houd die ook echt leeg! Leg er desnoods een briefje neer met de tekst ‘Geen spullen neerleggen!’. Als een herinnering. Want het zijn de routines die je moet doorbreken, als je geen magneetplekken meer wilt. Daar moet je dus met je gezin over praten. Leg ‘t uit en vraag: helpen jullie mij mee om ‘t leeg te houden? Want het stoort mij als er troep ligt…

Lukt het met die ene magneetplek? Pak dan volgende week een andere plek aan. Heel veel succes!

Winkelwagen