Opruimen of minimaliseren?

Weet jij het verschil? Ik merk dat opruimen nog al eens verward wordt met minimaliseren. Maar opruimen is wat anders dan minimaliseren. Bij opruimen ga je uit van wat weg kan, bij minimaliseren van dat wat je wilt houden. Dat lijkt hetzelfde maar is een wereld van verschil. Bij opruimen ligt de nadruk meer op herschikken en slim opbergen; de hoeveelheid spullen kan zelfs gelijk blijven. Opruimen is eigenlijk een soort van symptoombestrijding. Je blijft bezig want het wordt snel weer rommelig, zodat je eigenlijk niets bent opgeschoten. Er gaat ook steeds opnieuw energie in zitten.

Bij minimaliseren pak je de hoeveelheid spullen aan. Je houdt alleen over dat wat je gebruikt en wat voor jou van waarde is. Minimaliseren gaat dus een stap verder dan opruimen. Een geminimaliseerde kast hoef je daarna niet meer écht’ op te ruimen. In plaats van spullen ‘opruimen’ spreken we van ‘terugleggen’, want alles heeft voortaan een vaste plek. Daar is ruimte voor gemaakt, want er liggen geen spullen meer in de weg die je (bijna) nooit gebruikt. Je snapt het wordt daardoor niet meer rommelig in huis. En dat is heerlijk!

De eerste bak is een bak vol met spullen. Neem zoiets als je sokkenmandje. De tweede bak is opgeruimd. We ordenen het en leggen het netjes terug. De laatste bak is een geminimaliseerde bak. Alleen die dingen erin die je echt gebruikt en belangrijk vindt. Want waarom zou je sokken bewaren die je het afgelopen half jaar niet een keer hebt gedragen? Of wat te denken van die super mooie bh, die toch niet lekker zit? Stof laten happen in jouw bak of een tweede leven gunnen bij een ander? Bewaar alleen dat wat je echt gebruikt en belangrijk vindt!

 

Lees ook: de archieftip over ondergoed!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.