Je herkent het vast wel; van die bakjes en mandjes in huis waarin zich allemaal dingetjes verzamelen. Als je er blik in werpt weet je dat het tijd wordt om de kast eens uit te mesten. Maar zo’n hoge prioriteit heeft dat meestal niet. Je komt er niet aan toe. En toch word je er steeds aan herinnerd. Op zoek naar een potlood, nagelschaartje of veiligheidsspeld. Elke keer een negatief gevoel bij het openen van een overvolle kast waarin je niet kan vinden wat je zoekt. Hoe heerlijk zou het zijn als je energie en tijd daar niet meer aan op gaan, maar juist wel aan de dingen waarvoor je kiest? Voordat wij als gezin het proces van minimaliseren in gingen, had ik een heleboel van dit soort opbergplekjes. Bakjes in de kasten in de woonkamer, in het nachtkastje en in de badkamer. Makkelijke verstopplekken voor troep. Toch weet je dat je jezelf voor de gek houdt. Je komt die spullen vroeg of laat weer tegen.
Aan de slag:
Gooi de mandjes leeg. Zie je direct al prulletjes die je niet nodig hebt? Spullen waarvan je niet meer wist dat je die had? Doe ze in de ‘kringloopbak’ die je standaard hebt klaarstaan.
Dan zitten er in dat soort mandjes ook vaak dingen die er helemaal niet in horen te zitten. Ik weet dat nog van het wasknijpermandje. Dat werd ook een vergaarbak van speelgoedjes en kleine gevonden voorwerpen. Zorg ervoor dat alles terecht komt op de plek waar het thuis hoort. Een bakje met wasknijpers is een bakje met wasknijpers. Daar horen geen knikkers in … 🙂
Je hoeft niet alles zelf te hebben
En als je het meeste op een vaste plek hebt teruggelegd – pennen in het pennenbakje etc. – dan blijven er altijd nog spullen over. Voor al die overgebleven spullen gebruik je een plastic box. Slechts een grote box. De dingen waarover je twijfelt gaan daarin. Mocht je na verloop van tijd spullen nodig hebben uit die box, geef die dan na gebruik een andere, vaste plek. Na een (half) jaar zou je nog eens kritisch naar die spullen moeten kijken die in die box zitten: als je die een jaar lang niet gebruikt hebt, dan hebben ze waarschijnlijk amper nog betekenis in je leven. Het kan vermoedelijk gewoon weg. Naar de kringloop of naar iemand waarvan je weet dat die er blij van wordt… Misschien heb je dingen in het mandje die je niet meteen weg wilt doen, omdat je vermoedt dat ze ooit wel weer van pas zullen komen: bedenk dan dat je ook prima spullen kunt lenen als dat nodig is. Lenen is heel minimalistisch. En laat aan je omgeving merken dat je openstaat om spullen uit te lenen. Met elkaar heb je meer dan genoeg.
Als je weet wat je hebt, voorkom je impulsaankopen. Neem zoals iets als een nagelschaartje. Als je weet wat je bezit, hoef je niet naar de winkel om het voor een prikkie aan te schaffen. Je weet dat het wel ergens in je huis moet zijn, maar waar? Minimaliseren geeft overzicht. Minimaliseren voorkomt impulsaankopen en daardoor leef je duurzamer!