Rust…

Wij zijn als gezin  al een lange tijd bezig  met onthaasten. Keuzes maken, waken voor een overvolle agenda. Minimalisme is ook ruimte maken voor de dingen die je echt graag wilt doen. In plaats van lijstjes afwerken en van activiteit naar activiteit hollen. We leven immers in een 24-uursmaatschappij, als je zelf geen grenzen stelt loop je vroeg of laat een keer vast. Hoe heb jij hierin het afgelopen jaar ervaren? 

Mocht je je in het bovenstaande herkennen, dan kan ik je de tip geven om eens op zoek te gaan naar eenvoudige dingen die je energie geven. Wat zijn de leuke momenten waar je naartoe leeft? Waar word je vrolijk van? Let op, dat hoeven dus niet de dingen te zijn die veel geld kosten. Liever niet zelfs. Denk aan een kop koffie op een terras. Of wandelen met je man. Laat die activiteiten niet het sluitstuk van de agenda zijn, maar zet ze bovenaan het lijstje. Kies er gewoon een paar uit en maak ze net zo belangrijk als de dagelijkse verplichtingen. Spreek met jezelf af dat je die momenten nodig hebt en plan ze in, in je agenda. En regel indien nodig op tijd oppas, voorkom stress.

 

En voor 2019?
Raad ik je aan om de agenda verder vooral heel leeg te houden. Door ook op tijd nee te zeggen. Zeker in een gezin, waarbij de programma’s van de kinderen ook op jouw tijd drukken. Daarom vind ik de volgende uitspraak mooi: ‘Ik zeg geen nee omdat ik het te druk heb, ik zeg nee omdat ik het niet te druk wil krijgen!’ Als je niet leert nee te zeggen, loop je vast. Zo’n doldraaiende samenleving is het immers al geworden. 


Ik vind het ook belangrijk om die rust aan de kinderen mee te geven. We proberen thuis niet mee te rennen en mee te vliegen; dat kan ook omdat we vooruitkijken, voorbereiden, proberen goed te organiseren. Maar vooral te genieten van dat wat we wél doen!

3 reacties op “Rust…”

  1. Mooie uitspraak over druk zijn: ‘Ik zeg geen nee omdat ik het te druk heb, ik zeg nee omdat ik het niet te druk wil krijgen!’. Die resoneerde heel erg in mij.

    Voor de mensen die het moeilijk vinden nee te zeggen heb ik altijd deze: “Wanneer je nee zegt tegen een ander, zeg je ja tegen jezelf”.

  2. Gaan jullie kinderen wel naar sport/club/muziekles? Ik twijfel er erg aan om dit te gaan doen. Het vergt een enorme organisatie en kost veel tijd wat ook stress gaat opleveren. En dan nog de kosten. Ze hebben hier ook activiteiten vanuit de kerk
    Hoe denk jij hierover?

    1. Jazeker! Onze kinderen zitten op muziek. Een jaar of 8 geleden was het zelfs nog zo dat ze op muziek én sport zaten. Daar zijn we indertijd mee gestopt omdat we meer rust wilden. Ook vinden we dat ze eerst een zwemdiploma moeten halen voordat ze op iets van muziek mogen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Winkelwagen