Speelgoed minimaliseren in tien stappen

Ik merk dat veel ouders tegen de hoeveelheid speelgoed aanlopen. Waar doe je goed aan? De oplossing is niet om naar het Zweedse warenhuis te rijden om een extra opbergsysteem te kopen. Zo ging dat bij ons indertijd wel en feitelijk verplaats je het probleem: je houdt te veel speelgoed, je maakt geen echte keuzes. Ik heb inmiddels gemerkt wat wél werkt. Want minder speelgoed zorgt voor meer speelplezier. Dus ik raad je aan om samen met je kind aan de slag te gaan. Ik heb daarvoor tien stappen opgeschreven. Aankomende dagen elke dag een stapje om te zetten in het minimaliseren van de hoeveelheid speelgoed. Eerder de eerste negen stappen:

1. Vraag je kind uit zijn speelgoed tien dingen te kiezen waar het graag mee speelt. Lievelingsspeelgoed dus. Draai de vraag om. Vraag dus niet: wat kan er weg. Zo leer je kinderen al heel jong te kijken naar wat voor hen van waarde is. Het zal je verbazen wat je kind kiest!

2. Herhaal de stap die hierboven staat zo nodig een paar keer de aankomende dagen.

3. Als je merkt dat je kind echt moet nadenken over spullen, dan weet je dat je kunt stoppen. Dan is het belangrijkste speelgoed inmiddels uitgekozen.

4. Vervolgens vraag je aan je kind: ‘Is er ook speelgoed dat we aan andere kinderen kunnen geven? Kinderen die niet zoveel geld hebben voor mooi speelgoed?’ Mijn ervaring is dat kinderen erg gul zijn. Selecteer spullen die ze graag weg willen geven en schenk die dan ook, aan de voedselbank of kringloopwinkel.

 5. Als ze twijfelen over speelgoed, dan kan dat bij wijze van experiment ook tijdelijk in een opbergbox. Spreek met je kind af: ‘De inhoud hiervan gaat voorlopig niet weg. Als je iets mist, dan pakken we het er weer uit.’ In de praktijk blijkt dat kinderen helemaal niets meer met die spullen hebben. Wat na enige tijd nog in de doos ligt, kan weg.

6. Leg aan je kind uit dat het niet de bedoeling is om zo min mogelijk speelgoed over te houden. Maar dat je juist probeert om alleen die spullen te selecteren die waardevol zijn, en waarmee echt wordt gespeeld door je zoon of dochter. Dit is dé basisregel onder het minimaliseerproces. Je leert je kind dus omdenken. Net zoals je bij jezelf deze veranderende mindset moet omarmen. ‘Minimaliseren gaat niet om dat wat je wegdoet, maar om dat wat je wilt behouden’. En ja, hoe fijn is het om alleen speelgoed te hebben waar het echt mee speelt?

7: Ga niet als een olifant door de porseleinkast. Accepteer dat het voor kinderen ook een proces is. Al het speelgoed is er niet in een dag in gekomen en gaat er dus ook niet binnen een dag weer uit. Forceer niets, maar begeleid, coach, stuur; leg steeds uit waarom jullie hiermee bezig zijn.

8: Spreek met je kind af hoeveel kleine speelgoedjes er over mogen blijven. Kies daar bijvoorbeeld een specifiek mandje voor. Komt er iets nieuws bij, dan kan er iets anders weg.

9:  Kinderen willen altijd meer speelgoed. Maar daar ga jij natuurlijk niet in mee 🙂 Werk met een wenslijst. Komt er een leuk idee voor een cadeautje voorbij, schrijf het op. Neem de lijst zo nu en dan door en schrap speelgoed dat opeens niet meer zo interessant is. Laat je zoon of dochter er bij een verjaardag een paar uitkiezen.

Vandaag de laatste stap: Stop met het te pas en te onpas geven van cadeautjes. Weiger ook speeltjes en gratis reclamedingetjes bij de kassa. Leg aan mensen in je omgeving uit dat je niet meer zit te wachten op al die – goedbedoelde – presentjes. Beperk het krijgen van speelgoed tot bijzondere momenten. Dat verhoogt de vreugde.

En dan hoor ik sommige mensen na het lezen van deze tien stappen hardop denken: ‘Is dat niet zielig voor mijn kind? Dat kan ik toch niet maken, het is toch hun speelgoed?’ En het lijkt tegenstrijdig, maar uiteindelijk gaat je kind met minder speelgoed juist veel meer speelplezier beleven. En dat voorkomt ook verveling. Ik heb als moeder zelf ervaren hoe goed dat werkt.

 

2 thoughts on “Speelgoed minimaliseren in tien stappen”

  1. Handige tips! Maar ik vroeg me af hoe tel je de 10 stuks? bijvoorbeeld alle Lego of playmobil is 1, of tel je per set? We hebben van veel dingen meerdere onderdelen zoals bijv. keukenspulletjes of een bak met auto’s.

    1. Inderdaad meer per categorie. Maar stel je zegt: pak een tien dingen en je kinds pakt een huis van lego, een auto van lego en nog een ander bouwwerk van lego dan geeft dat natuurlijk wel inzicht in dat lego waarschijnlijk zijn lievelingsspeelgoed is. En een mooie opening voor een gesprekje. Ik zie dat je geen knexx pakt, speek je daar niet zo graag mee? etc

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.