Tip 129: Huh, geen wasdroger?

Tip 129: Huh, geen wasdroger?
.
Als je wel vaker stukjes op dit blog hebt gelezen, dan weet je vermoedelijk al dat wij geen vaatwasser hebben. Dat bevalt ons goed, afwassen en afdrogen is best gezellig. Ook hebben we geen koffiezetapparaat, maar doen we aan opschenken boven een thermoskan, met behulp van een los filter. Dat noemen ze tegenwoordig ‘slow coffee’. Heel hip dus. Tja. Ik vind het vooral zo’n lekkere geur afgeven. De mevrouw van de koffiewinkel vult wekelijks onze glazen pot met gemalen bonen, daarmee proberen we dus ook afval te verminderen. Maar goed, vooral dat water opschenken heeft iets prettigs, het werkt bijna kalmerend. Het doet ook denken aan vakantietijd – op de camping deden we dit immers al veel langer.
.
Een paar jaar geleden hebben we ook onze wasdroger het huis uit gedaan. Dat apparaat kochten we toen onze tweeling werd geboren, zo’n twaalf jaar geleden. Het leek ons indertijd best handig. We hadden toen al een mannetje van ruim anderhalf jaar rondlopen – met drie jonge kinderen zouden we opeens wel heel veel was hebben. Het was dus vooral gemak. Toen ik me wat meer ging verdiepen in de energielabels van apparaten, schrok ik me een hoedje. Elke droogbeurt kostte ons aan afschrijving en energie ongeveer twee euro vijftig. Dat vond ik wel wat veel. Bovendien had ik het niet echt nodig; er was ook toen al ruimte genoeg in huis om kleding neer te hangen.
.
Na onze verhuizing kwamen de wasmachine en droger weer naast elkaar op zolder. Maar ik merkte dat ik ‘m steeds minder ging gebruiken. Mijn mooie, nieuwe kleding deed ik er sowieso niet in. Ik las toen ook ergens dat veel kleding snel slijt in een droger. Het idee begon me steeds meer tegen te staan. En wat ook hielp: de zolder van ons nieuwe huis bood waslijnen en een trapgat waar rekjes in kwamen te hangen. Daar kon nou echt een kind de was doen. En ook in de tuin kregen we een grote droogmolen. Sinds die tijd mag ik de was graag buiten hangen. Die geur hè, geweldig! Of het nou buiten of binnen heeft gehangen, het is nagenoeg altijd dezelfde dag nog droog. Zelfs beddengoed is ’s avonds weer bruikbaar. Niet iedereen heeft die ruimte in en om huis, ik weet het. Maar als je de mogelijkheid hebt, zou ik het wel weten…
.
Die keren dat ik in het laatste jaar de droger nog heb gebruikt, waren op de vingers van een hand te tellen. Hij stond eigenlijk alleen nog maar stof te happen. Dus die advertentie op Marktplaats was snel gemaakt. Ik weet nog dat we ‘m een paar dagen later aan een jong stel hebben verkocht; de dame in kwestie was hoog zwanger. Ha, blijkbaar heeft zo’n apparaat ook te maken met nesteldrang.
.
Maar goed, slechts een heel enkele keer heb ik er spijt van dat de droger weg is. We hebben helaas nog weleens te maken met een griepgolfje en met zeven personen in huis steek je elkaar al snel aan. Er wordt in zo’n periode meer gewassen dan me lief is, en ja – dan hangen die lijnen al gauw vol en is er geen plek. Dan denk ik weleens: ‘Nu moet er echt niemand meer gaan spugen…’
Maar zoals gezegd, dat is alleen in extreme omstandigheden van allemaal tegelijk ziek, zwak en misselijk. Ik hoor mensen regelmatig zeggen: ‘Ik snap niet waarom jullie die apparaten niet gebruiken. Hoe doe je dat met zo’n groot gezin?’ Ik denk dat het lukt omdat we ons huishouden goed geordend hebben en alles vrij snel wegwerken. We laten de was niet liggen, maar houden het bij. Zoals we voor het meeste in huis een schema hanteren en ons bewust zijn van hoe we de dingen (willen) doen. Dat is routine, ik heb daar onlangs al eens iets meer over geschreven (zie tip 111). Misschien klinkt het allemaal te mooi om waar te zijn, maar ik probeer te genieten van het ophangen van de was. Van die repeterende handelingen die juist heel ontspannend kunnen werk. Dan laat ik mijn gedachten even de vrije loop. Ook dat is eenvoudig leven: jezelf de tijd gunnen om op adem te komen, proberen te focussen.
.
Heb jij ook weleens bewust apparaten de deur uit gedaan? Deel het met ons!
.

Op Orde #Duurzaam #Eenvoud

6c5ac523ffa40331e932

Winkelwagen