Tip 130: Something old, something new

Tip 130: Something old, something new
.
We zijn met z’n zevenen thuis, dus dat betekent dat we meerdere stoelen nodig hebben om iedereen te laten zitten. Zowel in de woonkamer, als aan de eettafel. Toch hebben we het aantal redelijk kunnen beperken. Hoe? Dat leg ik straks nog wel even uit.
Waarschijnlijk heb je meubels in huis die je fijn vindt; een luie stoel die lekker zit bij het lezen, makkelijk aan te schuiven stoelen bij de eettafel. Je koopt wat je prettig vindt, toch? En smaken verschillen, maar wij houden niet zo van glimmend nieuwe meubels. We maken liever een combinatie met oude spullen. Meestal kijken we eerst even op Marktplaats of in een winkel met brocante meubels. Ik trap een enorme open deur in, maar je kunt op Marktplaats echt je hele huisraad bij elkaar kopen. Alleen bij een bank wil het ons nooit lukken; dat komt te precies qua kleur en stof. Bovendien zijn gebruikte banken niet altijd een aanwinst in de kamer. Denk aan vlekken, kuilen in de kussens etc.
.
Maar goed, voor het overige kunnen we ook prima terecht in het tweedehands circuit. En dat bevalt ons prima. Anderhalf jaar werd het tijd voor een grotere eettafel. We hadden er ooit een op de kop getikt die door de vorige eigenaar zelf was gemaakt met behulp van oude vloerdelen uit een Frans kerkje (klinkt goed hè?). Maar de tafel was aan de kleine kant en het gezin dijde opnieuw uit. Ik heb enige tijd gezocht op Marktplaats naar tafels van een specifieke afmeting; niet alles past in onze smalle keuken. Maar het was moeilijk te vinden. Je kunt daar ook een zoekvraag opgeven, dan krijg je vanzelf bericht als er iets wordt toegevoegd dat aan je eisen voldoet. Maar meestal kijk ik gewoon een paar keer per dag. Zo kwam ik een advertentie tegen van een tafel die 40 kilometer verderop te koop stond. Helemaal onze smaak, voor weinig geld. De mensen vonden het leuk om de tafel aan iemand te gunnen. Het tafelblad is licht golvend, deels versleten en er zitten noesten in. Ik kreeg de tip om ‘m af te schuren en opnieuw in de was te zetten, maar juist die geleefde staat vind ik mooi.
.
Hoe dan ook: je moet soms even zoeken, maar het is heel goed mogelijk om iets te vinden dat helemaal bij je past. Ik zou zeggen: ga niet over een nacht ijs, maar kies spullen waar je je prettig bij voelt. Dat geldt in ons geval ook zeker voor de kerkbank die in de keuken staat. Goed voor drie zitplaatsen – dat scheelt stoelen hè. Toen we ons huis kochten, kwamen we erachter dat de keuken niet heel veel ruimte bood voor een zithoek. Een bank tegen de muur was een uitkomst. Maar ja, waar haal je die? Wederom hebben we gezocht op Marktplaats. Na een paar weken zag ik ergens onderin Zuid-Holland een Franse kerkbank te koop. Bijna 150 jaar oud. Mijn man heeft ‘m opgehaald en we hebben ‘m aan de muur geboord (voor de stevigheid). Vanaf dag 1 een succes. Gaat wat mij betreft ook nooit meer weg. We zeggen weleens: daar kunnen de kleinkinderen straks zitten om een kleurplaat te maken.
Dat is trouwens ook nog goed om even op te merken; als je oude, geleefde spullen in huis zet, hoef je ook minder op te letten of er een keer een krasje of streepje van een viltstift achterblijft op tafel. Er mag in huis geleefd worden. Maak het niet te ingewikkeld, ook niet voor je kinderen.
Nog even over die tafel: daar staat bij ons alleen een fruitschaal op. Het blad is dus snel leeggemaakt. Dat nodigt ook uit om er vaak te spelen. Heb jij wel van alles op je tafel liggen? Is het echt zo’n magneetplek? Dan weet je wat je te doen staat.
.
Al doende leert men; toen wij acht jaar geleden in dit huis gingen wonen, hadden we nog veel meer spullen en ook stoelen, kasten en bijzettafeltjes. Ook daarin hebben we geminimaliseerd. Meubels zijn vaak obstakels, ze gaan ten koste van de leefruimte. Hoe groot of klein je ook woont; kijk daar eens kritisch naar. Staat die stoel wel zo handig ten opzichte van het loopgedeelte? Kunnen je kinderen een beetje ravotten? Of staat het zo vol dat je altijd moet waarschuwen, omdat er anders iets omvalt?
Als je minder meubels hebt, ga je letterlijk meer ruimte ervaren. En wat je niet hebt, hoef je ook niet te onderhouden, te vervangen of schoon te maken. Hoe minder meubilair, hoe fijner het huishouden, wat mij betreft.
.
Hebben jullie ook al geminimaliseerd op de meubels? Wat zijn jullie ervaringen? Ik hoor het graag!
.

Op Orde #Opgeruimd #Eenvoud

f80ec6b96c037004c817

Winkelwagen