Tip 134: Minder knuffels, meer knuffelen

Tip 134: Minder knuffels, meer knuffelen
.
Vandaag gaan we weer eens aan de slag met een echte opruimklus. En dat is niet de makkelijkste, heb ik als moeder gemerkt. Bij ons kwamen de speelgoedknuffels in rap tempo het huis binnen rondom de geboorte van onze oudste zoon. Zelf besloot ik indertijd één beer te kopen. Ik weet het nog goed. Een grijze met een roodwit gestreept shirtje. Helemaal in de stijl van zijn kamertje. Ik zette hem alvast in de wieg. In afwachting van. Dat werd uiteindelijk ook dé beer waarmee hij jarenlang in bed heeft gelegen. Nu is hij een puber en heeft-ie de beer nog, die ligt vaak aan het hoofdeinde van zijn bed.
.
Maar goed, die beer heeft behoorlijk wat concurrenten moeten verslaan. Tijdens de kraamweken en de maanden, jaren daarna kwamen er vele knuffels bij. Die gingen op de plank in de slaapkamer en in een rode opbergton. Soms werd er mee gespeeld, maar veel vaker niet.
.
Nou hebben die pluchen beesten natuurlijk een onweerstaanbare aantrekkingskracht op kinderen. Zeker ook op die van ons. Dan gingen we naar ‘het Zweedse warenhuis’ en wat wilden ze dan kopen van hun eigen geld? Inderdaad, weer een knuffel. Best verleidelijk ook als je bakken vol van die beesten ziet staan. Maar het gebeurde ook wel tijdens rommelmarkten. Ik praatte ze dat idee wel weer uit het hoofd, maar het liefste zouden ze meerdere van die grote, zachte beren en tijgers meenemen.
.
Inmiddels hebben veel knuffels het huis verlaten. En dan natuurlijk niet de beesten die favoriet zijn en waar ze graag mee slapen. Maar wel al die anderen. Worden ze gemist? Nee. We hebben er denk ik nog vijf, als ik me niet vergis. Die vormen als het nodig is een schoolklasje om mee te spelen. Of zitten in de trein, als onze jongste een reis door de kamer gaat maken. Meer dan vijf heb je er ook zeker niet nodig.
.
Heb ik die knuffels allemaal in een keer het huis uitgedaan? Nee hoor, daar heb ik de kinderen steeds bij betrokken. Zo hebben we al heel wat knuffels meegegeven aan speciale acties. Je kunt bijvoorbeeld zo nu en dan een schoenendoos vullen voor kinderen in derdewereldlanden. Maar ook hebben we knuffels geschonken aan de rommelmarkt en kringloopwinkel. Het werkt goed om kinderen uit te leggen dat een ander er dan weer mee kan spelen. Dat maakt het afscheid een stuk gemakkelijker. Vraag je kind: ‘Welke wil je houden? Dan gaan de andere weg’.
.
Met de knuffels die we hebben gehouden, wordt gespeeld. En je snapt dat ik – als ‘knuffelpoortwachter’ – er voor zorg dat er niet weer nieuwe ons huis binnen komen. Want genoeg is genoeg. Dat valt gewoon uit te leggen. En het is belangrijk dat je daarin consequent bent. Mijn ervaring is dat kinderen pas gaan jengelen als ze weten dat ze door hun gezeur uiteindelijk hun doel bereiken. Daar ben je als ouders dus helemaal zelf bij. En trouwens: vergeet ook niet zelf met je kinderen te knuffelen. Dat kunnen ze goed gebruiken hoor!
.
Hebben jouw kinderen veel speelgoedknuffels? Levert die verzameling weleens strijd op? Zou je liever willen minderen? Hoe pak jij dat aan?
.
Op Orde #Opgeruimd #Regelmaat
.

Winkelwagen