Tip 135: Verantwoord wasje draaien

Tip 135: Verantwoord wasje draaien
.
Bij ons thuis wordt veel gewassen. Dat kan ook niet anders, want we zijn met zijn zevenen. En we hebben een peuter rondlopen die nog luiers draagt en graag mag spelen met zijn eten. Dus ja, dan heb je weleens dat er extra moet worden omgekleed. Aan vuile was geen gebrek, in huize Van den Berg. Ook al probeer ik het wel te voorkomen natuurlijk. Handdoeken kunnen prima meerdere dagen worden gebruikt (als je ze maar goed uithangt) en kleding hoeft echt niet altijd meteen in de was. Even lekker buiten hangen volstaat soms al. Ik heb het dus niet over kleding met vlekken of zweetplekken; vuile was gaat uiteraard direct in de wasmand.
.
Tot een paar jaar geleden waste ik met Ariël. Ook kocht ik regelmatig vlekkenmiddeltjes. Ik volgde tegelijkertijd de aanbiedingen: ik nam weleens andere merken wasmiddel mee. Ik was daarin vooral bezig met de prijs.
Maar toen ik meer ging lezen over minimaliseren, werd me duidelijk dat je ook kunt minderen met wasmiddelen. Want had ik al die producten echt wel zo hard nodig? Nee, ontdekte ik al snel. Eén wasmiddel voor de bonte, één voor de witte was en een speciaal zeepje voor de eventuele hardnekkige vlekken. Dat was echt meer dan voldoende.
.
Nog weer later werd ik me bewust van de microplastics in wasmiddelen. Ik besloot een natuurlijke variant te gaan gebruiken, waaronder het merk Seepje (van wasnoten). Het mooie van dit minimaliseerproces is dat je groeit in het maken van keuzes. Eerst was al ik blij dat ik de meeste middelen in de supermarkt gewoon kon overslaan. Later verlegde ik mijn grens en wilde ik vooral een natuurlijk, biologisch afbreekbaar middel. Even een zijspoortje: verlang niet van jezelf dat je in reuzestappen vooruit gaat. Je gaat steeds meer ontdekken wat bij je past en wat van belang is, als je maar bereid bent om ergens te beginnen.
.
Op internet las ik het verhaal van iemand die nogal moeite had met het merk Seepje. Die producten moeten namelijk helemaal vanuit Nepal naar Nederland worden gehaald. Om aan de grote vraag te voldoen wordt vaak voor het vliegtuig gekozen als transportmiddel. Tja. Het is mooi dat die boeren daar een eerlijke prijs voor hun product krijgen, maar het vervoer is nogal milieubelastend. Dus zelf ben ik daar weer mee gestopt. Maar goed, wat gebruik ik dan wel? Ik heb een tijdje zelfgemaakt wasmiddel gebruikt. Prima, kan ook. Maar ik merk dat ik ook graag kies voor gemak. Zeker in ons grote gezin. Dus ben ik sinds enige tijd overgestapt op de producten van Klok; een eerlijk wasmiddel uit Nederland. Bevalt prima.
.
Misschien herken je iets in dit verhaal, in die zoektocht naar wat voor jou het beste werkt. Het zijn steeds weer keuzes, het kan geen kwaad om openlijk de voors en tegens te bespreken. Daar leren anderen ook weer van. Ik noem er nog zo een: de biologische komkommer die in plastic is verpakt, terwijl de gewone komkommer zonder folie wordt verkocht. Welke kies je dan? Ik volg daarin mijn boerenverstand, maar soms is dat lastig. Heb jij dat ook weleens?
.
Op Orde #Duurzaam #Eenvoud

Winkelwagen