Tip 138: Begin met je keukenla

Tip 138: Begin met je keukenla
.

Regelmatig hoor ik mensen zeggen dat ze graag willen minimaliseren, maar dat ze niet weten waar ze moeten beginnen. In tip 105 heb ik daar al uitgebreid over geschreven. Ik zeg altijd: ga eerst aan de slag met kleine projecten die makkelijk zijn af te ronden. In deze nieuwe tip ga ik je daar een flink aantal voorbeelden van geven.
.
Als je nog maar net begint, ben je waarschijnlijk ook de enige binnen het gezin die er mee bezig is. Zoiets moet immers groeien. Juist daarom is het slim om achter elkaar kleine projecten af te ronden. Dan ziet de rest van het gezin ook waarom het goed is om die weg in te slaan. Het gaat immers vanzelf opvallen: op meerdere plekken is het opeens grondig opgeruimd. Als je het goed doet, dan profiteert iedereen daarvan.
.
Ik zeg vaak: begin met je keukenla. Die ligt vol met van alles en nog wat. Van openers tot vleestangen, maar ook clips, elastiekjes en misschien wel een verdwaald stripje paracetamol of oude pannenlappen en onderzetters. Neem de la uit het keukenblok en kieper de inhoud leeg boven de eettafel. Zoek in de keuken ook alle andere dingen die in de la thuis horen. Dus ook die schaar die in het bovenste kastje ligt.
.
Maak daarna drie stapels:
.
1: Dit gebruik ik vaak en graag (op de stapel ‘houden’)

2: Dit gebruik ik (bijna) nooit (op de stapel ‘doneren’)

3: Dit is kapot en niet te repareren (op de stapel ‘afvalbak’)
.

Doe alleen datgene terug in de la dat je op de eerste stapel had gelegd. En denk er aan dat alles in huis een vaste plek gaat krijgen. Een schroevendraaier wil je wel houden, maar hoort niet thuis in de keukenla. Die verhuist dus weer naar de bak met gereedschap in de schuur of garage. En die strip met paracetamol gaat uiteraard in de verbandtrommel.
.

Kom bovendien niet in de verleiding om van stapel 2 toch weer allerlei spullen te pakken en in de la te doen. Leg deze spullen in een doos en zet die uit het zicht. Veel mensen krijgen na een paar dagen toch twijfel en pakken spullen terug. Dat klinkt allemaal heel aannemelijk en begrijpelijk, maar op die manier kom je niet van je overtollige huisraad af. Voorkom die strijd met jezelf en spreek af dat je niet steeds weer opnieuw gaat beginnen. Hak knopen door, zorg voor rust en ruimte.
.

En daarna ga je aan de slag met andere kleine projecten. Gewoon elke doordeweekse dag een. Vier weken lang. En dat hoeft echt geen uren te duren. Ik geef je een paar voorbeelden:
.

De verbandtrommel

Het laatje in de woonkamerkast

Je badkamerkastje

De krantenmand

Het rekje met kruiden

Je nachtkastje

De naaidoos

Het rommelmandje in de kledingkast

Het aanrechtkastje met servies

De plastic voorraadbakken

Je sokkenmandje

Het mandje met wasknijpers

De plank met schoonmaakmiddelen

Het dashboardkastje

Je ondergoed

Je handtas

De stiften van je kinderen

Het glaswerk

Het make-up tasje

De besteklade
.

Wil je meer specifieke informatie over bovengenoemde kleine opruimprojecten? Kijk dan eens op mijn website in het archief. Daar vind je op maat geschreven tips.
.
Met welk project ga jij vandaag beginnen?
.

Op Orde #Opgeruimd #Regelmaat

Winkelwagen