Tip 143: De tijd is aan jou

Tip 143: De tijd is aan jou
.
Voor alles is een tijd. Daar geloof ik heilig in. Toch valt het me soms tegen dat ik tijd tekort kom. Zeker in een groot gezin moet je soms meerdere ballen tegelijkertijd in de lucht houden. Dat valt niet altijd mee. Mijn man en ik hebben ons leven inmiddels goed georganiseerd, dus daar kunnen we dagelijks op terugvallen. Toch hebben we echt moeten leren om hier en daar tijd te besparen op dingen die we eigenlijk niet zo belangrijk vinden en soms ook juist tijd te nemen voor dat wat we het liefste doen.

Het bovenstaande klinkt misschien wat cryptisch, maar ik zal proberen uit te leggen wat ik bedoel. Want het is voor ons een heel wezenlijk onderdeel van het minimaliseren. Dat je ruimte maakt in je leven voor dat wat je echt belangrijk vindt.

Het kwartje viel bij ons na het lezen van het boek ‘Het goede leven’. Dat is geschreven door Reinier Sonneveld. Hij legt haarfijn uit hoe we als moderne mensen allerlei dingen proberen na te jagen; een mooie loopbaan, een prachtig huis, een nieuwe auto en dure spullen. Maar eigenlijk moeten we daar zo hard voor werken dat we niet eens tijd hebben om ervan te genieten. Ook bij veel gezinnen zie je dat: dan heb je zo’n prachtige familie met kinderen, maar hoe veel tijd neem je eigenlijk om met je kinderen door te brengen? Maak je weleens een lange wandeling met ze? Kom je wel toe aan een goed gesprek? Wordt er wel gelachen in huis? Ben je je wel bewust van hoe waardevol ze zijn?
.
Het boek beschrijft nog veel meer onderdelen van het moderne leven en houdt je echt de spiegel voor, maar dat besef van tijd nemen voor dat wat je belangrijk vindt, dat is bij ons hoog op de agenda gekomen. Vanuit die gedachte zijn we ook naar onze bezittingen gaan kijken. Soms staat het leven dat je leidt of de spullen die je hebt, het leven in de weg dat je eigenlijk zou willen leiden. Klinkt misschien een beetje filosofisch, maar je begrijpt hopelijk wat ik bedoel. Het kan geen kwaad om zo nu en dan de balans op te maken.
.
Het is vandaag 1 december. Een hectische maand staat voor de deur. Sinterklaas, Kerst, Oud & Nieuw. We worden straks weer gebombardeerd met jaaroverzichten. Het is een volle maand. Ook mentaal gezien: je krijgt veel indrukken te verwerken. Ik zou je als advies willen meegeven om in zo’n roerige tijd vooral ruimte te maken voor de mensen die je echt belangrijk vindt. Om tijd te maken voor dat wat je energie en plezier geeft. Laat je niet gek maken. De tijd is aan jou. Ook al voelt dat soms niet zo…
.

Winkelwagen