Tip 154: Traktaties

Het valt me op dat kinderen bij veel verschillende gelegenheden een kleinigheidje krijgen. Hoe goed bedoeld ook, op die manier komen ongevraagd allerlei spullen het huis binnen. Ik geef een paar voorbeelden:

– Je bent met het gezin uit eten in een pannenkoekenhuis. En ja, bij zo’n kindermenu hoort natuurlijk een cadeautje.
– Je zoon of dochter is naar een verjaardagspartijtje geweest en krijgt als aandenken een klein speeltje in een snoepzakje.
– Je bent bij een bouwmarkt en je kind krijgt een ballon aan zo’n plastic stokje.
– Er wordt getrakteerd op de peuterspeelzaal. Afgezien van iets lekkers, krijgt je kind ook nog een klein cadeautje (zie de foto)

Laten we er mee stoppen
Nogmaals: de gever bedoelt het goed. Maar ik vraag me af waar dit eindigt. Eerst was er gewoon een traktatie, iets om te snoepen. Nu is dat blijkbaar onvoldoende. De lat wordt hoger gelegd: er moet altijd een stukje speelgoed bij. Dat mag natuurlijk niet veel kosten. Dus het zijn doorgaans speeltjes van de Action of een andere discounter. Het is van een slechte kwaliteit. Dat cadeautje van het pannenkoekenhuis, dat ik hierboven beschreef, ging op de weg terug naar huis al kapot. Het zijn wegwerpartikelen die weinig speelplezier geven, pure verspilling. Ik zeg: stop met deze onzin.

Wat vinden jullie?

3 reacties op “Tip 154: Traktaties”

 1. Lieveheersbeestje

  Ik heb mij hier ook wel eens schuldig aan gemaakt, maar dan wel met een nuttig kadootje. Zo bestond de tractatie van een van onze kinderen eens uit een gymzak, ook te gebruiken als opberzak natuurlijk. Zelfgemaakt van oude dekbedhoezen van flanel. Het was een groot succes en veel kinderen hebben jarenlang het zakje gebruikt voor de gympies op school.
  Voor jarigen maak ik wel eens een verjaardagskussensloop. Gewoon een tweedehandssloop opleuken met wat kinderstof. En dan iets van ‘hiep, hiep, hoera!, er op borduren… die kunnen de kinderen dan gebruiken in de week van de verjaardag. Kunnen natuurlijk alle mensen in t gezin gebruiken.?
  Ook maak ik wel eens van die puntvlaggetjes voor een verjaardag. Je kunt wel iets geven maar denk er over na en overleg met de ouders van de jarige..

 2. Ja ik erger me ook aan de overdaad van prulletjes die je overal krijgt.
  Supermarkten spelen er ook heel erg op in, van alles sparen en als de kinderen het bij elkaar hebben kijken ze er niet meer naar om.
  Zelfs bij de tandarts mogen ze iets uitzoeken.
  En idd op kinderfeestjes krijgt het kind bijna meer mee terug dan wat het geeft.

 3. Helemaal mee eens, het is meestal prul en rommel waar de kinderen niet eens mee spelen!
  Geef iets lekkers als traktaktie is genoeg

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.