Tip 193: Houd het simpel

Het is voor ons een sport geworden om afval te besparen. Helemaal afvalvrij zijn we nog lang niet, maar er valt op zoveel manieren te minderen. Dat kan alleen al door een beetje op de verpakkingen te letten. Daardoor is de grijze container nooit meer vol. Sowieso proberen we plastic te mijden. Niet alleen voor het milieu trouwens. De combinatie van plastic en voeding is nogal omstreden. Dat wordt steeds meer duidelijk uit onderzoek. Plastic deeltjes komen via ons eten het lichaam binnen. Met alle gevolgen van dien. Plastic minderen is niet moeilijk, als je vooraf maar nadenkt over alternatieven. Voorafgaand aan het boodschappen doen, bijvoorbeeld. Mijn ervaring is: houd het simpel. Dat zorgt er ook voor dat je het langer volhoudt. Hoe eenvoudiger, hoe duurzamer.

Dat klinkt makkelijk, maar hoe pak ik dat aan?

  • In de supermarkt kies ik vaak voor een glazen verpakking in plaats van plastic. Denk aan een pot mayonaise in plaats van een knijpfles.
  • De schoolkoeken van de kinderen bak ik zelf. Om die voorverpakte koeken zit namelijk veel plastic.
  • Ik neem een gehaakt netje mee naar de winkel voor groente en fruit.
  • Ik doe geen plastic zakjes in het wc-prullenbakje (de emmer is al van plastic, die spoel ik eventueel af).
  • Wegwerpdoekjes en wegwerpservies komen het huis niet in; ik gebruik doekjes die ik kan uitwassen en eet liever vanaf gewone borden.
  • Ik gebruik nooit plastic afdekfolie, maar ik leg een omgekeerd bord over een kliekje of verpak etenswaren in een bijenwasdoek.

Broodzakken
En zo kan ik nog wel even door gaan. Want een heel eenvoudige manier om plastic te mijden, is het gebruik van katoenen broodzakken. Ik bak dagelijks twee broden. Of ik neem op zaterdag brood mee vanaf de markt. Brood gaat in een katoenen zak die ik van oude lakens heb genaaid. Onder meer lakentjes uit de reiswieg van onze tweeling. Met zo’n leuke hippe print. Dat is hergebruik van materialen en daar houd ik van. Bovendien denk ik daardoor bijna dagelijks even terug aan de tijd dat de tweeling klein was. Als ik de lakens in een doos had laten liggen, had ik die associatie niet.

Maar goed, het scheelt ook veel afval. Ik bespaar hierdoor zeker 700 plastic zakken per jaar. En het is een kleine moeite. Ik neem de broodzakken mee naar de markt. Daar kunnen de afbakbroodjes in. Of een heel brood, dat ik thuis aansnijd. De verkoper weet inmiddels dat ik er geen plastic zak omheen wil. Dus ook die verbaasde blik gaat vanzelf voorbij…

Wat doe jij om plastic te besparen? Heb je een tip die je met ons wilt delen?

Winkelwagen