Tip 333. Bewaar jij kinderkleding?

Er was een tijd dat ik bijna alle kinderkleding bewaarde. Onze oudste twee kinderen zijn jongens. De jongste kon dus veel kleding afdragen van zijn ‘grote’ broer. Ook van onze oudste dochter bewaarde ik kleding, met het oog op gezinsuitbreiding. Maar dat is verleden tijd. Ik ben bewaar niet meer zoveel kleding. Waarom?

– Ik merkte dat kleding vraagt om maatwerk. Het postuur van onze kinderen verschilt. Ze moeten maar net in hetzelfde seizoen de juiste maat hebben. Wat de oudste in de winter droeg, kan de jongste misschien pas in de zomer dragen, qua maat. Dat is niet prettig.
– Veel kleding vond ik na vijf jaar op zolder niet meer mooi om te dragen. Hoewel ik het allemaal netjes gewassen wegborg, was het vaak groezelig geworden. Vooral de halsjes.
– Kleuren die bij het oudste kind goed stonden, bleken bij de jongste zoon veel minder leuk te staan. Ik had die ene trui dus voor niets bewaard.

Tegenwoordig doe ik het zo:

– Ik bewaar alleen kledingstukken uit de basisuitzet. Sokken, T-shirts, pyjama’s of winterjas.
– Ik bewaar kleding die als ‘oude’ speelkleding kan dienen.
– Ik probeer goed in te schatten of kleding past bij een opvolgend kind. Het voorkomt dat je veel bewaart, terwijl het straks ongedragen in de kast blijft liggen.
– Bij twijfel doe ik kleding weg. Die doneer ik liever aan iemand anders die het op dat moment kan dragen.
– Ik bewaar kleding per maat: die was en vouw ik netjes op. Ook doe ik kleine reparaties (aanzetten van een knoopje), voordat ik het kledingstuk voor een langere periode weg leg.

Misschien zie je mij als een dief van mijn eigen portemonnee. Ik geef immers kleding weg, terwijl een volgend kind het mogelijk nog gaat dragen. Toch kies ik er bewust voor die spullen nu al een tweede leven te geven. Ook ben ik kritisch op dat wat we houden. Een kind moet zelf blij worden van zijn of haar kleding. Als ik bij voorbaat weet dat mijn kind de trui van een oudere broer of zus spuuglelijk vindt, dan zal het toch niet vaak gedragen worden. Dan kan ik het beter weggeven.

En ik weet het, er zijn gezinnen genoeg waar deze keuze niet kan worden gemaakt. Simpelweg omdat je als moeder blij bent dat je ze allemaal ‘weer in de kleren hebt’. Dan ben je minder kieskeurig, maar juist blij met alles.

Zelf kies ik zoveel mogelijk voor een combinatie tussen tweedehands en nieuwe kleding. Tweedehands inkopen bespaart grondstoffen, maar ook geld. Het is bovendien hartstikke hip. Ben je handig met de naaimachine? Dan kan je soms van verschillende kledingstukken ook weer iets maken voor een volgend kind. En wist je trouwens dat alle textiel – ook kapotte- in de inzamelcontainer mag?

3 reacties op “Tip 333. Bewaar jij kinderkleding?”

 1. Hoi,
  en je bespaart ook water VEEL water!!er is enorm veel water nodig om bv een jeansbroek te maken ???!!!kijk/lees eens bij GENOEG.nl
  mvg Jezebelle

 2. Ik heb een kast (Ikea kast met 10 vakken) met kleding voor onze kleinkinderen, die zeer regelmatig bij ons logeren. (4, 3 en 1)
  Alles wat ik heb is tweedehands, meestal van kledingpakketten van marktplaats.
  De oudste 2 zijn jongens, de jongste is een meisje.
  De oudste begint al een eigen mening te krijgen. Als hij iets niet mooi vind, dan gaat het door naar de jongste in de hoop dat die het wel wat vind als hij het past. Zo niet, dan gaat het in de kledingzak en is die vol, naar de kledingcontainer.
  Spullen waar de oudste uitgegroeid is, gaan automatisch naar de middelste door. Ze hebben hetzelfde postuur, dus dat is gemakkelijk. De oudste is van juni, de middelste van januari, maar een vestje of een longsleeve dragen ze net zo gemakkelijk in de zomer dan in de winter. Spijkerbroekjes ook natuurlijk.
  Waar de middelste uitgegroeid is gaan de kleertjes die ook voor een meisje kunnen door naar de jongste. Tot ze een eigen mening krijgt over kleding (zal wel niet zo heel lang duren, want het is een pittig ding) draagt ze hier spijkerbroekjes en shirtjes. Wat hier ook handiger is dan roze rokjes en witte bloesjes. We hebben nl een heleboel dieren, grote tuin, zandbak en moestuin, waar de jongens heel graag verblijven.
  Tegen de tijd dat ze toch echt roze wil, ga ik wel op zoek naar een beetje stoer roze Marktplaats pakket. Zal vast wel lukken 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.