Tip 343: Kindertekeningen

Gisteren heb ik toegelicht dat wij er naar streven om voor elk kind slechts één ‘doos voor later’ samen te stellen. Handzaam en overzichtelijk. Die doos krijgen ze mee als ze het huis verlaten. Daarin zit bijvoorbeeld het geboortekaartje, de diploma’s, een medaille van de avondvierdaagse etc. Met zorg geselecteerd.

 

Vandaag een tip om er voor te zorgen dat die doos niet uitpuilt van de kindertekeningen.
Je kind komt thuis met weer zo’n prachtige tekening. Hang deze op een vaste plek, goed in het zicht. Iedereen kan er zo van genieten. Heeft je kind meerdere werkjes van school meegenomen, dan mag het zelf de mooiste tekening uitkiezen en die hang je op. Bewaar alleen de bijzondere tekeningen. Bijvoorbeeld, omdat er voor het eerst een naam bij is geschreven. Of omdat er gemengd is met kleuren verf.  Selecteer dus goed, wees kritisch en zorg voor een mix van kinderwerkjes. Met andere woorden: verzamel niet te veel van hetzelfde. Nergens voor nodig.


De tekeningen en andere spullen die je wilt bewaren gaan in een doos. Bij ons staat deze naast de wasmachine op zolder. Daar gaat alles in, voorzien van een datum en een naam. Op Oudjaarsdag komt deze box op tafel. Dan halen we de spullen er weer uit en wordt er nogmaals geselecteerd. Ook een prima gezinsmoment om er samen nog een keer van te genieten. Een heel jaar aan werkjes. Je leert ze ook terugkijken. Wij hebben als stelregel dat we alle diploma’s – ja, ook het pietendiploma – bewaren. Daarna selecteren we samen zo’n tien tekeningen en spullen die we écht voor later willen bewaren. Je zult zien: het is (ook voor moeders ) gemakkelijker om afscheid te nemen van zo’n verftekening als je alweer een half jaar verder bent.


De uiteindelijke selectie gaat dan in de ‘echte doos voor later’ waar bijvoorbeeld ook het geboortekaartje in zit. Bij ons staan die dozen – één per kind – in de opbergkelder.
Het lijkt wat omslachtig, maar het is in de praktijk reuze eenvoudig.
Voor ouders die het toch lastig vinden om alles weg te doen, is er altijd nog een tussenstap mogelijk: je maakt overal een foto van. Maar zorg dan wel dat je die op één plek bewaart. Bijvoorbeeld op een externe harde schijf met alle belangrijke documenten.

Tegenwoordig kan je ook tekeningen op van alles en nog wat laten drukken. Bijvoorbeeld een schooltas met je eigen tekening. Of wat te denken van een broodbakje. Bea Johnson (zero waste home) heeft de tekeningen laten maken op de rechte kanten onder de traptree. Zo kan je elke dag blijven genieten van de tekeningen die in de kleuterperiode zijn gemaakt.

Hoe bewaar jij ze?

Winkelwagen