Tip 344: Brieven en uitnodigingen

Wanneer is die high tea op school? Morgen? Ai, dat wordt vanavond nog snel even een cake bakken…’

Herkenbaar? Je kind of puber komt met allerlei nieuwsbrieven, uitnodigingen en flyers thuis. Hoe zorg je er nou voor dat je niets mist? Vandaag een tip over hoe je dit binnen je gezin eenvoudig organiseert.

Allereerst: investeer in een goede gezinsagenda. Klinkt logisch, maar je wilt niet weten hoeveel mensen er zijn die denken nog zonder te kunnen. Wij doen ‘t old school, hebben een papieren versie. Sommigen verwerken alles digitaal. Prima, als het voor jou maar werkt.
De belangrijke info van alle brieven (die door je kind rechtstreeks uit de schooltas op het aanrecht zijn gelegd) noteer je meteen bij de juiste dag in de agenda. Dus niet alleen tijdstip met een naam, maar eventueel ook een telefoonnummer of mailadres. Soms moeten er speciale dingen worden meegenomen, zoals iets lekkers voor een high tea. Noteer dat ook meteen. De brief kan daarna weg.

Je hebt het immers meteen afgehandeld.  
De brieven kunnen in de oud papierbak. Zelf gebruik ik dit soort papieren om boodschappenbriefjes van te knippen. Mooi hergebruik. En ze belanden ook weleens in de knutselbak van onze kinderen. (Even een zijweggetje: bedenk goed dat al dat gebleekte papier bomen heeft gekost!)
Maak dus ook geen stapeltjes van brieven of aanslagen of wat dan ook; direct wegwerken geeft overzicht. 

Gelukkig gaan steeds meer scholen en verenigingen over tot het sturen van een e-mail. Ook daarvoor geldt: alle info noteer je dezelfde dag in de agenda. Wij bewaren dit soort mailtjes daarna in een speciaal aangemaakt mapje ‘Kinderen’ (in Postvak In).
Geef speciale aandacht aan uitnodigingen voor verjaardagen. Vaak is het kaartje voorzien van een foto. Dat is natuurlijk leuk om op een prominente plek neer te zetten of op te hangen. Niet alleen zet je de informatie in de agenda, maar in dit geval gebruik je het kaartje ook als ‘stip aan de horizon’. Iets waarop het kind zich kan verheugen; dat ligt nog in het verschiet!  Als het feestje is geweest, dan gaat de kaart in de oud papierbak.

Dus: je krijgt het binnen, je verwerkt het, gebruikt het eventueel nog als reminder en daarna kan het weg. Zo blijf je die aanhoudende stroom aan papieren de baas! En voorkom je dat je altijd het gevoel hebt ‘achter de feiten aan te lopen’. Het geeft rust en overzicht!

Dit leren wij  trouwens ook onze pubers. Schrijf het in je eigen agenda én in de thuisagenda. Gaat dat altijd goed? Nee, maar aldoelde leert men…
Winkelwagen