Tip 37: Niet mokken, lekker minimaliseren!

Vandaag is het maandag, een mooi moment het keukenkastje in te duiken waar al het serviesgoed staat. Want ik wil het eens hebben over het aantal mokken. Van melkbekers, soepmokken tot grote koffiekoppen. Hoeveel van die bekers gebruik je echt? Haal ze allemaal uit het kastje, zet ze op tafel en kijk er eens kritisch naar. Wanneer heb je er voor het laatst uit gedronken? Of beter gezegd: welke mokken gebruik je dagelijks? Die zet je terug in het kastje. Tip: ga niet te veel stapelen. Zorg dat ’t voor het grijpen ligt.

Er is altijd nog weer wat mooiers

Serviesgoed in winkels heeft trouwens een grote aantrekkingskracht op mij. Ik zie vaak iets waarvan ik denk: wil ik ook hebben! Maar ja, als je zo redeneert kan je wel aan de gang blijven. Over een half jaar staan er weer andere leuke bekers in het schap om je aandacht te vragen. Bovendien kan ik ook genieten van die mooie mokken van mijn vriendin of van het koffiekopje in het restaurant. Ik hoef het niet allemaal zelf in het huis te hebben.

Je pakt alleen de voorste bekers
Wij hebben een gezin met zeven personen en alles wat wij aan glazen, mokken en plastic bekers gebruiken, staat in één kastje. Het is een basisvoorraad. Denk aan het eerdere voorbeeld dat ik gebruikte van het kamperen: je neemt op vakantie mee wat je nodig hebt, maar vooral niet te veel. Dus waarom zou je thuis wel dat hele arsenaal aan bekers en mokken uitstallen? Bovendien: je pakt meestal de mokken die vooraan staan. Of haal jij je kastje steeds leeg om bij de achterste bekers te kunnen?

Bewaar alleen dat wat je écht gebruikt
Ik hoor je denken: we hebben een paar keer per jaar een verjaardag waar we veel voor nodig hebben. In dat geval zou ik een opbergboxje gebruiken (een kleintje natuurlijk) om een aantal glazen en bekers weg te zetten voor die sporadische momenten. Maar voorkom dat je ze dagelijks tegenkomt; het is nogal onhandig om steeds te moeten schuiven, stapelen en schikken om alles weer op z’n plek te krijgen. Creëer en koester ruimte, ook als je kastruimte overhebt. De valkuil is dat je lege ruimte gaat opvullen met spullen. Houd jezelf aan de regel: ik omring me alleen met dat wat ik gebruik.

NB Dit is een tip uit het Op Orde-archief

Winkelwagen