Begin vandaag

Tip: Mooie column

In de Stentor van afgelopen woensdag (14 december) stond een column van Roland Duong. Hij is ondermeer bekend van de Keuringsdienst van Waarde. Leesvoer voor het weekend 
Dit is het tijdperk van de mens
Aan het einde van het jaar nog één onheilsboodschap. Deze wil ik u niet onthouden want het is de moeder van alle onheilstijdingen. We staan op het punt om in een nieuw tijdperk te belanden. Het Antropoceen. Het Antropo-wattes? Het tijdperk van de mens.
Koopgedrag
Dat klinkt mooi, maar het is een ramp. Tenminste, als we een club wetenschappers moeten geloven. Ik sprak professor Jan Zalasiewicz, geoloog aan de universiteit van Leicester. Hij is voorzitter van de commissie die onderzoekt of we in een nieuw geologisch tijdperk leven. Ik vroeg hem op wat voor een manier ons koopgedrag sporen nalaat op onze planeet. Van het antwoord kreeg ik rillingen.
Het komt erop neer dat je overal op aarde resten van onze consumptie tegenkomt. Of je nu een kuiltje graaft op de bodem van de Stille Zuidzee, of een handje sneeuw pakt op de Zuidpool; je zal er resten van plastic in aantreffen. Koolstofdioxide en andere broeikasgassen zijn overal in de atmosfeer teruig te vinden. Er is geen onbezoeleld stukje aarde meer over. Dit is het Antropoceen, het tijdperk van de mens. Ons consumptiepatroon heeft alles te maken met het Antropoceen. Wij produceren genoeg aluminiumfolie om heel de Verenigde Staten mee af te dekken.

Plasticfolie
Er is genoeg plasticfolie om de hele aarde in te verpakken. De auto, de centrale verwarming, onze vleesconsumptie, ze vreten energie. Van de vrijkomende gassen warmt de aarde in hoog tempo op. Het verontrustende is dat de staat van de planeet erg lijkt op de aarde in tijden van enorme dierensterfte. De huidige staat van de aarde doet denken aan het einde van het krijt-tijdperk toen de dinosaurus van de aardbodem verdween. Volgens de wetenschap wijst alles erop dat we aan de vooravond staan van het uitsterven van veel diersoorten.

De mens is slim
Ik vroeg professor Jan of het voortbestaan van de mens ook op het spel stond. Hij antwoordde dat hij als geoloog regelmatig op diersoorten stuitte die heel snel enorm succesvol waren en vervolgens heel snel uitstierven. Hij kon niet uitsluiten dat de mens hetzelfde lot was beschoren. Maar hij was niet pessimistisch. De mens is slim. We hebben enorme denkkracht die waanzinnige innovaties kan voortbrengen. Ik ben het met hem eens. Maar we gaan niet wachten op éen of andere super-ingewikkelde uitvindingen om de wereld te redden.

Begin vandaag
We beginnen vandaag met een stukje folie. Bee’s wrap. Het is een vormbare folie die je over potjes, pannetjes en taartjes kan vouwen. Gemaakt van biologisch katoen en bijenwas. Een mooi alternatief voor plasticfolie die onze keukens domineert. De warmte van je handen maakt de folie plooibaar. De wrap is afwasbaar, maar als je het netjes gebruikt, hoeft dat niet zo vaak. Ik heb er goede ervaringen mee. Het heeft de plasticfolie in mijn keuken niet uitgebannen, maar het gebruik ervan wel teruggebracht.

Naschrift Op Orde:
Inderdaad werkt zo’n bijenwasdoek super. Wist je dat je hem ook heel makkelijk zelf kunt maken? Kijk maar eens op de site van ‘Leven zonder afval’. Ik gebruik trouwens ook heel vaak gewoon een omgekeerd bord om iets af te dekken. Of even een schoteltje bovenop een schaaltje waarin je iets in de koelkast bewaart. Gaat ook prima. Dus doe ook net als Roland. Begin met zo’n heel klein stapje. Maar moet je eens kijken als je dat een jaar doet, hoeveel folie je hebt uitgespaard.

Winkelwagen