In supermarkten verbaas ik mij keer op keer over het pad met schoonmaakmiddelen. Een lange wand vol. Waar is dat eigenlijk goed voor, tien merken toiletreinigers in tig varianten?
Ook voordat ik het minimaliseervirus te pakken had, ergerde ik mij daar al aan. Voor alle ruimtes en oppervlaktes in je huis een apart schoonmaakmiddel. Wat een onzin. Van vlekkenspray, wc-eend, ramenspray, kalkreiniger, ontvetter voor je frituurpan, spul om roestvrij staal (RVS) te laten stralen, vaatwastabletten met en zonder actieve kern. Zucht!
Te veel
Het is natuurlijk allemaal marketing. Zo’n wand met producten, al die etiketten; ze praten je het gevoel aan dat je niet zonder kunt. Vroeger had je wasmiddel voor de witte en bonte was. Maar dankzij de reclamejongens van Unilever zitten we nu ook opgescheept met wolwaspoeder, jeanswasmiddel, wasmiddel voor donkere was, voor de tweekleurenwas etc
Het is nogal doorgeslagen. Jammer ook, want de middelen zijn doorgaans ook slecht voor het milieu. Komt via ons afvalwater allemaal de oceaan terecht. En vaak is deze zeep ook niet goed voor onze huid. Raar dus dat er eerder meer dan minder van dit soort producten op de markt komen.
Ik probeer ons huis schoon te houden met groene zeep, baking soda, azijn, afwasmiddel ( nu Klok) en heel af en toe een wc-reiniger Ecover. Ook gebruik ik de doeken van Jemako. Super! Alles wordt schoon met water en een natte en droge doek. Perfect.
Minder schoonmaakproducten
Maar geloof me, voor de meeste huishoudelijke schoonmaakklusjes volstaat groene zeep. Eens in de zoveel tijd maak ik in de gele fles weer nieuwe vloeibare zeep. Gewoon vaste zeep uit de pot mixen met kokend water. Dan verdun ik het. Een klein scheutje in de emmer volstaat. Als ik iets hardnekkigs heb, waar ik vroeger Jif voor gebruikte, dan neem ik nu een beetje baking soda. Werkt perfect. Ramen lappen doe ik met Jemako doeken. Of zonder, maar dan met spons en trekker. Daar doe ik dan een scheutje schoonmaakazijn bij. Ik heb ook wel eens de ramen gelapt met een halve ui in het water. Ging ook goed, maar dat vond ik minder fris. Een scheutje azijn werkt voor mij beter.
Ontkalken van bijvoorbeeld een mengkraan kan je doen met Antikal of een variant daarvan. Maar het kan ook met schoonmaakazijn. Even een doek om de kraan, die nat is van de azijn; laten intrekken en klaar ben je. RVS doe ik met een natte doek en wrijf ik gewoon ouderwets op met een droge doek. Of een hydrofiel luier die ik nog heb liggen van de jongste. Werkt prima. Ook om je ramen streeploos na te drogen.
Voorkom wegwerp artikelen
Ik gebruik dus geen kant en klare wegwerpschoonmaakdoekjes van Glorix . Een oude doek volstaat. Het is net als met de snoetenpoetsers. Bizar hoe we daar aan gewend zijn geraakt. Ik gebruik liever een washandje. Ik heb het aantal schoonmaakmiddelen echt drastisch geminimaliseerd en loop het schap in de supermarkt gewoon voorbij.
Aan de slag
Wat ik kan, kunnen jullie ook. Duik vandaag dus in het aanrechtkastje of het gangkastje – kijk eens goed naar de plek waar je je schoonmaakmiddelen bewaart. Wat heb je allemaal staan? Gebruik je dat nog? Kijk eens kritisch. Kan je er een ander blij mee maken? Of eerst maar even opmaken. En ja, trap vervolgens bij het boodschappen doen niet in de valkuil van wéér een of ander onmisbaar middel. Of een verleidelijke ‘twee voor de prijs van een’-actie. Nergens voor nodig. Nou ja, de fabrikant vindt het nodig. Zodat-ie er aan kan verdienen natuurlijk.
Het ouderwetse rekje met zand, zeep en soda was zo gek nog niet. Een schuurmiddel, een schoonmaakmiddel en iets om te ontsmetten. Generaties voor ons hebben zich daar altijd mee gered. En je maakt mij niet wijs dat dat allemaal smeerkezen waren…
Dit is een tip uit het Op Orde archief