Dubbel speelgoed

Voor de meeste gezinnen geldt: aan speelgoed geen gebrek. Ouders gunnen hun kinderen mooie spullen. Dat is natuurlijk logisch. Toch zijn er allerlei redenen om het speelgoed juist te minimaliseren. Kinderen komen bijvoorbeeld sneller tot spel. In eerdere tips ben ik daar al eens op doorgegaan. Als moeder kan ik het iedere ouder aanraden om het speelgoed binnen de perken te houden. Ook al kan het best een lastige opgave zijn. Want op welke manier betrek je de kinderen bij het minimaliseren? Mag je zomaar hun speelgoed weg doen? Uiteraard niet. Het is belangrijk om eerst met hen in gesprek te gaan, ook al zijn ze misschien nog jong.

Een van de manieren om speelgoed te minimaliseren is het selecteren op ‘dubbelen’. Stel je daarbij de vraag of al die extra exemplaren nodig zijn. Ik noem er een aantal:

Drie poppen
Vier ballen
Zes brandweerauto’s
Drie sets Disney-stempels
Vijf potjes bellenblaas

Wordt er écht met al die spullen gespeeld? Of kan er wellicht een heel aantal weg? Laat je kind het mooiste exemplaar uitkiezen. De rest kan naar de kringloopwinkel, naar familie, vrienden etc.

Zorg er voor dat er geen nieuwe dubbelen bij komen. Want wat er niet in komt, hoeft er ook niet meer uit. Dat is ook prima uit te leggen aan kinderen.

Hoe zit het met ’t aantal dubbelen bij jou in huis? Ga je ook weleens het speelgoed langs op deze manier?

Winkelwagen