Hoeveel houd je er?

Als je hooguit zes borden gebruikt, dan ga je er niet twaalf in je kastje zetten.  Wie minimaliseert werkt immers aan een basisuitzet. Toch is daar nog weleens verwarring over. Soms wordt mij letterlijk gevraagd: ‘Hoeveel borden of kopjes zou jij houden?’. Tja, ik kan die vraag onmogelijk beantwoorden voor een ander. Het is een persoonlijk proces, waarbij het niet zozeer gaat om wat je weg doet, maar om wat je behoudt. De hoeveelheid is voor iedereen verschillend. Neem zoiets als gebaksbordjes. Als jouw gezin uit vier personen bestaat, dan kan je ervoor kiezen om vier bordjes te houden. Maar ja, wat doe je dan bij een verjaardag waar vijftien mensen op visite komen? Ik geef je twee opties:

  • Met een verjaardag vraag je even aan een familielid of een buurvrouw om een paar gebaksbordjes mee te nemen. Je leent ze dus voor een avondje. Ik merk dat mensen van mijn generatie dat nog weleens gek vinden. Alsof je een beetje sneu bent, omdat je de spullen zelf niet voor elkaar hebt. Maar er is niets mis mee om samen spullen te delen; wie minder consumeert spaart geld uit (voor leuke, belangrijke dingen) en bewijst het milieu een dienst. Bedenk: minder kopen is minder grondstoffen verbruiken.
  • Het kan ook zijn dat je nu vijftien bordjes in de kast hebt staan. Stop daarvan elf bordjes in een opbergbox. En misschien heb je nog wel andere spullen die je alleen gebruikt bij een verjaardag. Denk bijvoorbeeld aan extra koffiemokken en gebaksvorkjes. Berg die samen op en haal ze voor de dag als het zover is. Waarschijnlijk maar een paar keer per jaar… Het heeft geen zin om deze spullen een prominente plek in je keuken of je kast te geven, omdat je ze amper gebruikt. Door ze ergens anders op te bergen, houd je elke dag ruimte en overzicht.

Zomaar twee voorbeelden, in de hoop dat je niet klakkeloos blijft stapelen en stouwen. Denk na over ‘waarom je doet wat je doet’. Komen er bij jou 25 mensen op verjaardagsvisite? Dan leen je de spullen misschien bij meer mensen. Of koop je een grotere opbergbox om die verjaardagsuitzet een plek te geven. Het gaat me niet om de aantallen, maar om de denkrichting. En je weet: alles wat je niet gebruikt, kan in principe weg…

1 reactie op “Hoeveel houd je er?”

  1. Dat is inderdaad wel even een dingetje. Wij zijn met ons 5jes thuis en hebben voldoende om voor een ieder elk eetmoment een bord te nemen en bestek. ’s avonds gaat de vaatwasser aan en dan is alles weer schoon. Ik ben al een heel stuk met minimaliseren, alleen inderdaad; wat te doen met de dingen die je hooguit een paar keer per jaar gebruikt? Ik heb dus geen 25 gebaksvorkjes, maar onze visite is gewend dat ze een gewone vork krijgen als de andere al in gebruik zijn. De bordjes hebben we dan wel genoeg van, doordat we hoge keukenkasten hebben, hoef ik ze niet apart te bewaren. Ze staan me niet in de weg gelukkig. Voor de rest heb ik ook echt maar 2 bierglazen, 4 wijnglazen en 2 borrelglazen…Willen er meer een borrel, dan heb ik nog wel leuke sapglaasjes…..Zo doen we dat, niet overal meer 6 van “zoals vroeger”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.