Gewoon een extra kast?

Kinderspeelgoed, kleding, papieren rommel; de slaapkamers van je kroost ligt er vaak vol mee. Ik weet nog goed dat ik er 8 jaar geleden hé-le-maal klaar mee was. Ik had de slaapkamer van onze tweeling nog niet opgeruimd, of ik kon weer opnieuw beginnen. Voordat ik kon gaan schoonmaken, moest ik eerst even puinruimen. Was ik daar klaar mee, dan kwamen ze uit school en dan was het in korte tijd weer een slagveld. Ik vertel jullie niets nieuws, dit maken jullie ongetwijfeld ook regelmatig mee. En toch… er is iets aan te doen. Want dat ging bij ons een tijdje zo door. Totdat ik tegen mijn man zei: ,,Ik ga naar het Zweedse warenhuis. Daar hebben ze van die mooie kasten met opbergbakken. Daar stoppen we het straks allemaal in. Deksel erop, klaar!’.

En inderdaad, die avond had ik een drievoud aan kasten, opgestapeld in de kamer staan. En die gaven me een soort van opgeruimd gevoel. Lekker overzichtelijk ook. Maar toch bleef het probleem bestaan. Nu weet ik dat het weinig helpt om nog meer opbergsystemen je huis binnen te slepen. Ik had de oorzaak moeten aanpakken. We hadden domweg te veel spullen in huis. En ik maar opruimen en ook de kinderen maar opruimen…

Als je een relatie krijgt, begin je samen aan een huishouden. En als er kinderen komen, dan neemt het aantal spullen zienderogen toe. Het gaat maar door. En als je daar geen halt aan toeroept, slib je dicht. Sommige mensen hebben echt extreem veel moeite om dingen weg te doen. Extra kasten aanschaffen lijkt dan een oplossing. Een grotere kast in de garage, een grote kast in de gang. Extra opbergboxen op wieltjes onder je bed. Er zijn mensen die zelfs een extra garagebox huren om bepaalde dingen te stallen. Ik ken ook de oplossing van spullen bij je ouders opbergen. Ik weet natuurlijk niet hoe je woont en of je echt klein woont met je gezin. Als je bijvoorbeeld geen zolder hebt, dan wordt het misschien moeilijk om al die spullen op te bergen in je eigen huis. Maar toch denk ik dat de oplossing niet zit in nóg meer kasten. Opbergsystemen verplaatsen het probleem alleen maar naar een andere plek in huis.

Als er steeds weer nieuwe dingen je huis binnen komen, dan is het natuurlijk onvermijdelijk dat je huis een keer ‘vol’ is. En misschien wel té vol is. Ervaar je dat ook? Dat je niet weet waar je het allemaal laten moet? Dat je meer aan het puinruimen bent, dan aan het leven? Pak het probleem dan bij de wortel aan.  Zorg ervoor dat je huisraad vermindert. Dat geeft fysiek meer ruimte, maar ook meer ruimte in je hoofd. Zo hebben wij in de afgelopen jaren afscheid genomen van héél veel spullen. Hier en daar deed dat ook wel een beetje pijn. Maar het heeft ons vooruit geholpen.
We konden uiteindelijk kasten weg doen. In de woonkamer zijn we van twee grote kasten naar één gegaan. Onze flinke schuifdeurkast in de slaapkamer hebben we verkocht. De drie vakkenkastjes van het Zweedse warenhuis – die zo onmisbaar leken voor de kamer van onze tweeling – zijn inmiddels het huis uit. Verkocht. Het geeft ruimte om te leven en dat kunnen we met zeven personen onder één dak prima gebruiken. Wij vullen ons huis liever met wie we zijn.

3 reacties op “Gewoon een extra kast?”

 1. Hoe herkenbaar, zelf ben ik flink aan het ruimen gegaan toen dochterlief de deur uitging.

  Na jaren van opbergdozen aanschaffen was ik er ineens helemaal klaar mee.

  Ik ging door mijn huis en elke doos die meer dan een jaar niet open was geweest, moest er aan geloven.

  Weg ermee.

  Wat een heerlijk gevoel, de bergruimte werd leger , net als de schuur en mijn kasten en als laatste de keukenkastjes.

  Als ik nu ga schoonmaken of iets nodig heb uit de kast ben ik zo klaar en kan ik alles pakken zonder eerste de kast door te moeten spitten.

  Toen ik laatst bij het Zweeds warenhuis was met mijn dochter die een kapstok nodig had moest ik stiekem lachen om al die mensen die met stapels opbergdozen de deur uitgingen.

 2. Mijn kids hebben geloof ik niet heel veel speelgoed, maar onze oudste tekent en ‘rommelt’ ontzettend graag. Als het is opgeruimd liggen er binnen notime weer allerlei snippers, tekeningen, losse knikkers die moesten helpen bij een of andere uitvinding, stiften omdat hij in bed stiekum toch ook graag tekent…. daar werkt je methode toch niet tegen? Ik zou hem een stuk vrijheid beroven als hij dat allemaal niet meer mag. Heb het nu maar opgelost met wekelijks een opruimochtendje en verder maar zorgen dat s avonds de vloer ongeveer leeg is. En het accepteren dat het een rommelk.nt is.

  1. Hier ook een knutselkampioen van 7 jaar! Ik geniet ervan:) Heb wel met haar afgesproken: 1 grote la voor alle gemaakte knutsels. En natuurlijk staat er wat op haar bureau wat ze heeft gemaakt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.