Kindertekeningen

In eerdere tips heb ik er al wel eens eerder over geschreven:  wij streven er naar om voor elk kind slechts één ‘doos voor later‘ samen te stellen. Handzaam en overzichtelijk. Die doos krijgen ze mee als ze het huis verlaten. Daarin zit bijvoorbeeld het geboortekaartje, de diploma’s, een medaille van de avondvierdaagse etc. Met zorg geselecteerd.

Vandaag een tip om er voor te zorgen dat die doos niet uitpuilt van de kindertekeningen. Want als je thuis ook zo’n knutselkampioen hebt, weet je dat je er binnen de kortste keren heel veel kunt verzamelen 🙂   

 

  • Je kind komt thuis met weer zo’n prachtige tekening. Hang deze op een vaste plek, goed in het zicht. Iedereen kan er zo van genieten. Heeft je kind meerdere werkjes van school meegenomen, dan mag het zelf de mooiste tekening uitkiezen en die hang je op.
  • De overige kunnen in principe allemaal weg. Tenzij jij of je kind constateert dat er een bijzondere tekening tussen zit. Bijzonder, omdat er bijvoorbeeld voor het eerst een naam bij is geschreven. Of omdat er gemengd is met kleuren verf. Van die verschillende varianten hoef je er echt maar een te bewaren. Selecteer dus goed, wees kritisch en zorg voor een mix van kinderwerkjes. Met andere woorden: verzamel niet te veel van hetzelfde. Nergens voor nodig.
  • Geen mens zit erop te wachten dat als je later uit huis gaat, je  100 kindertekeningen uit je kleuterperiode mee krijgt. 
  • De tekeningen en andere spullen die je wilt bewaren gaan in een doos. Bij ons staat deze naast de wasmachine op zolder. Daar gaat alles in, voorzien van een datum en een naam. Op Oudjaarsdag komt deze box op tafel. Dan halen we de spullen er weer uit en wordt er nogmaals geselecteerd. Ook een prima gezinsmoment om er samen nog een keer van te genieten. Een heel jaar aan werkjes. Je leert ze ook terugkijken. Wij hebben als stelregel dat we alle diploma’s – ja, ook het pietendiploma – bewaren. Daarna selecteren we samen zo’n tien tekeningen en spullen die we écht voor later willen bewaren. Je zult zien: het is (ook voor moeders ) gemakkelijker om afscheid te nemen van zo’n verftekening als je alweer een half jaar verder bent.
  • De uiteindelijke selectie gaat dan in de ‘echte doos voor later‘ waar bijvoorbeeld ook het geboortekaartje in zit. Bij ons staan die dozen – één per kind – in de opbergkelder.

Het lijkt wat omslachtig, maar het is in de praktijk reuze eenvoudig. Voor ouders die het toch lastig vinden om alles weg te doen, is er altijd nog een tussenstap mogelijk: je maakt overal een foto van. Maar zorg dan wel dat je die op één plek bewaart. Bijvoorbeeld op een externe harde schijf met alle belangrijke documenten.

Om de hoeveelheid thuis gemaakte tekeningen een beetje binnen de perken te houden is het slim een speciale bak of la af te spreken. Daar kunnen alle gemaakte tekeningen in die je kind heeft gemaakt. Is die bak of la vol, dan moet je kind een paar van de oudere werkjes eruit halen om ruimte te maken voor de tekeningen die het dan wil bewaren.

Zo’n bak of la helpt om de hoeveelheid een beetje beperkt te houden. Vol betekent dus iets oud eruit om plaats te maken voor iets nieuws. Dat kan je ook toepassen bij speelgoed zoals bijvoorbeeld  ‘kleine speelgoedjes’.

Als je ziet hoeveel spullen er ons aangeboden worden en wekelijks je huis binnen komen, is het niet verwonderlijk dat onze huizen overvol raken. Je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen je kind ook een goede ‘poortwachter‘ te laten zijn!

Winkelwagen