Tip 141: Wat doen we met de sieraden?

Tip 141: Wat doen we met de sieraden?
.

Dit keer weer een echte opruimklus. Vandaag gaan we aan de slag met alle sieraden. Denk aan je gouden ketting, maar ook aan de oorbellen, kettinkjes, armbandjes etc. Zoek ze allemaal bij elkaar. Ook de armbandjes die je bij de drogisterij hebt gekocht of kralenkettingen die ergens onderin een mandje liggen.
.

Misschien houd je niet zo van sieraden. Je moet er echt iets mee hebben. Dat neemt niet weg dat veel mensen toch op allerlei plekken in huis sieraden bewaren. Ik zou zeggen: haal ze allemaal eens tevoorschijn.
.
Ga eerst aan de slag met de kettingen, armbanden en ringen die geen waarde vertegenwoordigen. Laat die stuk voor stuk door je handen gaan. Welke draag je echt? Welke nooit en kunnen weg? Welke minder waardevolle halskettingen kan je misschien in de verkleedklerenbak van je kinderen doen?
.

Toegegeven, ik ben niet echt van de sieraden. Ik had er genoeg trouwens. Zowel dure kettingen als armbandjes van een paar euro. Sommige droeg ik echt nooit. Dus ja, waarom bewaarde ik die dan? Ik besloot dingen weg te doen die ik amper droeg.

.

Dat is niet zo moeilijk, denk je misschien. Maar hetzelfde deed ik ook met sieraden die wel waarde vertegenwoordigden. Die ik bijvoorbeeld van mijn man had gekregen bij de geboorte van een kind. Ik droeg die amper. Tegenwoordig kan je die heel goed inleveren bij een juwelier. Vaak kan je daarna iets anders uitzoeken of je krijgt er geld voor. Goud is momenteel veel geld waard. Misschien vind je het gek dat ik dit heb gedaan. Zo’n ketting wegdoen die herinnert aan een belangrijk moment in mijn leven. Dat ging natuurlijk niet vanzelf; ik heb dat eerst met mijn man besproken. Ik merkte dat ik er niet zoveel mee had; ik zou het toch niet meer dragen. Waarom dan zoiets houden? Waarom het geld dat ik ervoor zou krijgen niet gebruiken voor iets waar ik wél waarde aan hechtte? Begrijp je me? Ik probeer niet aan mijn bezittingen vast te zitten en dat gaat steeds beter…

.

Nou wil ik je niet forceren om hetzelfde te doen. Misschien heb je ook wel sieraden met een verhaal. Misschien heb je wel sieraden geërfd en koester je die. Als ze iets voor je betekenen, is er geen reden om ze weg te doen. Da’s natuurlijk voor iedereen heel persoonlijk. Maar probeer wel voor jezelf uit te zoeken of je die sieraden nog gaat dragen. Of is er wellicht een ander familielid dat je er blij mee kunt maken? Laat spullen een functie hebben.
.
Op dezelfde manier ken ik ook mensen die iets uit een erfenis kregen dat ze helemaal niet mooi vonden. Maar ja, om het vervolgens weg te doen, da’s best een stap. Ze hebben het in overleg met een edelsmid tot een nieuw sieraad laten smeden dat ze nu elke dag kunnen dragen. De herinnering blijft op die manier levend. Mooi toch? Als je daar waarde aan hecht, vooral doen! Beter dan dure sieraden in een kluis laten liggen…

.

Wat doe jij met je sieraden? Herken jij iets in mijn verhaal of vind je mijn stap te rigoureus? Ik hoor graag van je!
.

Op Orde #Opgeruimd #Eenvoud

Winkelwagen