Tip 183: Heb je alles in huis echt nodig?

Al vanaf de kindertijd vergaren we spullen die soms tot op hoge leeftijd bewaard worden. Met de kans dat we onze kinderen opzadelen met een flinke ‘erfenis’. Bezittingen zijn best bepalend in ons leven, terwijl de meeste mensen daar ook prima de tijdelijkheid van inzien. Je verkiest immers je gezondheid boven een mooie televisie of een nieuwe auto.
Toch vinden steeds meer mensen dat ze te veel spullen hebben. Er moet nodig iets weg. Minimaliseren helpt daarbij.

Basisuitzet
In tip 182 ging het al even over het opbergen van spullen op een vaste plek. Daarnaast speelt echter ook het aantal voorwerpen een belangrijke rol. Hoeveel moet je van iets in huis hebben? Dat hangt uiteraard samen met de grootte van het huishouden. In ons geval leven we met zeven personen in een huis. Toch kan zo’n groot gezin juist een reden zijn om heel kritisch te kijken naar het aantal spullen. De ruimte is immers beperkt. Wij hebben indertijd toegewerkt naar een basisuitzet. Daarbij was de regel: we vullen het huis liever met onszelf, dan met allerlei overbodige spullen.

Keuzes maken
Ik wil je oproepen om vandaag eens met die blik naar alle ruimtes in huis te kijken. Heb je de spullen die daar staan allemaal nodig? Krijg je er een goed gevoel van of geven ze misschien zelfs irritatie? Je zal trouwens niet de eerste zijn die dankzij die ergernis verleid werd tot nieuwe aankopen. We irriteren ons bijvoorbeeld aan de hoeveelheid speelgoed. En we denken door nóg meer manden, boxen en opbergsystemen te kopen dat probleem te kunnen oplossen. Het is een valkuil, want hierdoor houden we het eigenlijke probleem in stand. Minimaliseren is keuzes maken.

Kies daarom vandaag eens drie voorwerpen uit waar je prima zonder kan. Gun die spullen een tweede leven. Geef ze weg aan een ander.

Winkelwagen