Tip 186: Melk uit een pak

Vorige week kocht ik in de supermarkt een pak melk van het merkt Bio+. Wij gebruiken nog maar weinig melk en dat wat we kopen is dan biologisch. Ik moest dit keer wel even zoeken, want het uiterlijk was behoorlijk veranderd. Bovendien zat er nu opeens een plastic schroefdop op. Jammer, want ik wil plastic vermijden. De oude verpakking – helemaal van karton – was nou juist een van de redenen geweest om voor dit merk te kiezen. Toen ik het nieuwe pak nog eens goed bekeek, zag ik op de zijkant een oproep staan. Bio+ wilde weten wat ik van de restyling vond. Dat liet ik mij natuurlijk geen twee keer zeggen. Ik heb direct een mailtje gestuurd en kreeg een paar dagen later het onderstaande antwoord terug.

Beste mevrouw van den Berg,
Dank voor uw bericht.
Wij begrijpen dat u een vraag stelt over de wenselijkheid van het hebben van een dop op de Bio+ zuivelverpakking.
Wij hebben deze wijziging zorgvuldig overwogen.
Sinds kort krijgen alle Bio+ zuivelproducten een nieuwe verpakking met tevens een nieuw design.
De verpakking (pak en dop) wordt gemaakt van FSC en bio-based materialen.
Het resultaat is een van de meest milieuvriendelijkste zuivelverpakking van dit moment.
Steeds vaker ontvingen we van klanten de vraag om een dop aan de verpakking toe te voegen.
Een dop draagt namelijk bij aan het gebruiksgemak van de verpakking. Zowel bij het openen als bij het uitschenken van het product.
Met de nieuwe zuivelverpakking hebben we én meer gebruiksgemak én milieuvriendelijkheid weten te combineren.
Uiteraard wil ook Bio+ optimaliseren. Uw opmerking draagt bij aan het kritisch (blijven) kijken wat we doen en waarom.
Nogmaals dank voor uw bericht.

Bio+

Het antwoord riep bij mij gemengde gevoelens op. Ze voegen plastic toe, maar pretenderen dat het in zijn geheel nog milieuvriendelijker wordt. Tja, dat leek mij tegenstrijdig. Dat zo’n dop gebruiksvriendelijker is, begreep ik natuurlijk wel. Het schenkt immers makkelijker. Maar plastic kan je niet oneindig recyclen, uiteindelijk wordt het toch weer afval…

Ik wilde al bijna een verontwaardigd berichtje terugsturen, maar zocht toch nog even op wat die biobased verpakking nou precies inhield. En dat opende mij de ogen. Want zowel de coating in het pak als de dop worden gemaakt uit organisch restmateriaal; vooral gebruikte frituurvetten. En dus niet van olie uit de woestijn. Het pak is ook volledig recyclebaar. Bij Wageningen University doen ze al jaren onderzoek naar biobased materialen om het product zoveel mogelijk te verfijnen. Het wordt door deskundigen gepresenteerd als het duurzame alternatief voor de milieubelastende verpakkingen.
Tja. Daar keek ik wel even van op. Ook al kan het altijd nog een stapje milieuvriendelijker: gewoon weer melk tappen bij de boer in ons dorp.

Hebben jullie ook wel eens van dit soort ‘ergernissen’? Deel ze hieronder!

Winkelwagen